Opkrabbelend Anderlecht bouwt verder aan serie: subtop komt in zicht

Anderlecht is voor de zesde wedstrijd op rij ongeslagen gebleven in de Belgische competitie. Dankzij een thuisoverwinning op Cercle Brugge kruipt de flink ploeterende topclub verder omhoog op de ranglijst. De degradatiezone is verlaten, de middenmoot is bereikt, langzaam maar zeker komt zelfs de subtop in zicht.

Anderlecht
Anderlecht
2 - 1
Cercle Brugge

Het is dit seizoen kwakkelen voor Anderlecht. De gevallen grootmacht begon ronduit rampzalig aan het seizoen, waarna onlangs de ervaren Franky Vercauteren werd toegevoegd aan de technische staf van speler/trainer Vincent Kompany. Na die omzetting begon Anderlecht met een eclatante 4-1 zege op Sint-Truiden, maar daarop volgden twee dompertjes: een matige 0-0 bij KAS Eupen en een 3-3 gelijkspel tegen AA Gent, nadat er in de 85ste minuut nog een 3-1 voorsprong op het bord stond. Zondag viel er eindelijk weer eens een overwinning te vieren.

Met Derrick Luckassen als rechtsback en Michel Vlap op 10 leek Paars-Wit al vroeg op rozen te zitten. De thuisploeg zette de tegenstander flink onder druk, was oppermachtig en kreeg na zeven minuten al een penalty te nemen, die werd benut door spits Kemar Roofe. In de negentiende minuut stond het vervolgens al 2-0, toen Alexis Saelemaekers vrij voor de keeper werd gezet en koeltjes afrondde.

Anderlecht had maar weinig te duchten van Cercle, maar de 3-0 bleef uit. Dat was mede te danken aan een prima redding van Cercle-goalie Guillaume Hubert op een vrije trap van Vlap, die de ex-spelmaker van SC Heerenveen na een fraaie actie zelf had verdiend. In de 27ste minuut stond het vanuit het niets echter ineens 2-1: centrumverdediger Elias Cobbaut werkte een voorzet slecht weg, waardoor Kevin Moggas de aansluitingstreffer kon binnenrammen.

Daarop werden de bezoekers sterker, hoewel de bedrijvige Vlap nog dreigend was met een hard schot. In de zeventigste minuut leek Anderlecht de rekening gepresenteerd te krijgen voor het steeds minder wordende spel, toen Lyle Foster de 2-2 binnentikte. De VAR kwam echter tussenbeide en oordeelde dat de Zuid-Afrikaan de bal daarbij uit de handen van doelman Hendrik Van Crombrugge had getikt, en keurde de goal dus af.

Daardoor bleef het bij 2-1, wat wederom een opsteker betekent voor Anderlecht. De vlag gaat nog niet uit in Brussel, maar de ploeg staat nu wel elfde met slechts vijf punten minder dan nummer vier AA Gent. Daarbij moet wel worden aangetekend dat veel van de clubs boven Anderlecht minder wedstrijden hebben gespeeld.