Wankel Anderlecht zakt toch nog in elkaar na wissel Vlap

Anderlecht heeft tegen AA Gent een nieuwe tik geïncasseerd. Na de wissel van Michel Vlap werd een veilig ogende voorsprong uit handen gegeven.

Anderlecht
Anderlecht
3 - 3
Gent
Gent

Vlap begon voor het eerst sinds 4 oktober in de basis en was niet de enige Nederlander aan de aftrap in Brussel. Ook de van PSV gehuurde Derrick Luckassen, die eerder deze week met spraakmakende teksten de deur voor een terugkeer in Eindhoven definitief sloot, startte bij Paars-Wit. Philippe Sandler ontbrak vanwege een blessure.

Het ging langzaam beter met Anderlecht sinds de entree van Frank Vercauteren als hoofdtrainer, maar de ploeg die zo worstelde onder leiding van speler-trainer Vincent Kompany is nog niet op het niveau dat het kan domineren tegen een team als Gent. De 1-0 van Yari Verschaeren was een echt counterdoelpunt en na de gelijkmaker van Laurent Depoitre in de 24ste minuut lukte het Anderlecht ook niet de bezoekers met de rug tegen de muur te zetten. Vlap speelde niet overtuigend en liet het in de gevarenzone afweten, terwijl hij juist in het afwerken uitblonk bij SC Heerenveen – met zestien goals in de Eredivisie vorig seizoen.

Anderlecht had het uiteindelijk aan een onhandige overtreding van Brecht Dejaegere te danken dat een doorbraak werd geforceerd. Nadat de Gent-middenvelder Sambi Lokonga onderuithaalde, ging de bal in de 67ste minuut op de stip. De van Leeds United gehaalde Kemar Roofe benutte de strafschop. De Engelsman kreeg de bal drie minuten daarna met mazzel in zijn bezit bij een counter van Anderlecht en leek de wedstrijd te beslissen met de 3-1.

Vlap werd al gewisseld en bij Anderlecht was de opluchting al bijna voelbaar, de geplaagde club zou op elf punten uit de laatste vijf duels komen. Niets was minder waar. Na hands van Elias Cobbaut benutte Roman Yaremchuk een strafschop waarmee hij de spanning terugbracht. Anderlecht begon te wankelen, zoals het dit seizoen al zo vaak wankelde en opnieuw ging het mis. In de 94ste minuut werkte Igor Plastun de gelijkmaker binnen: 3-3.

Anderlecht blijft door de remise slechts twaalfde in de Jupiler Pro League. De kloof ten opzichte van koploper Club Brugge is enorm: zestien punten. De club van Ruud Vormer heeft ook nog een wedstrijd minder gespeeld.