Opgeleefde Pogba en Rashford leiden Solskjaer naar prestigieus record

Manchester United blijft de overwinningen aaneenrijgen onder Ole Gunnar Solskjaer. Zaterdag kon ook Brighton & Hove Albion geen einde maken aan de succesvolle wittebroodsweken van de Noor. Everton leed een pijnlijke nederlaag.

Manchester United
2 - 1
Brighton & Hove Albion

'We spelen nu meer op balbezit en weten wanneer we moeten aanvallen. Er zit een bepaald patroon in, het is meer gestructureerd. Dat maakt het voor iedereen eenvoudiger.' Paul Pogba bewierookte vrijdag in gesprek met Sky Sports het werk van interim-manager Solskjaer.

Na het ontslag van José Mourinho voelt de Fransman zich bevrijd en ook tegen Brighton & Hove Albion was Pogba zeer belangrijk. De middenvelder verdiende in de 26ste minuut een strafschop omdat Gaëtan Bong een overtreding op hem beging. Het was Pogba zelf die succesvol aanlegde en daarmee zijn productie onder Solskjaer opschroefde naar vijf goals in zes officiële wedstrijden. De treffer kwam Manchester United toe, want Brighton & Hove Albion werd geregeld met de rug tegen de muur gezet. Al in de beginfase miste Victor Lindelöf een aardige kopkans en ook Marcus Rashford had zijn vizier net niet op scherp staan.

Paul Pogba staat dit seizoen nu op acht competitiegoals, een evenaring van zijn persoonlijk record.

Rashford sloeg voor het aanbreken van de rust wél toe en de manier waarop zal zaterdagavond uitvoerig worden besproken in Match of the Day. De aanvaller, die Romelu Lukaku op debank hield, kreeg de bal aan de rand van het strafschopgebied, kapte Pascal Gross met één beweging uit en klopte vervolgens keeper David Button. In zijn 150ste officiële wedstrijd voor Manchester United betekende dat zijn 41ste treffer, meer dan welke speler van The Red Devils ook sinds zijn debuut in 2016.

Brighton & Hove Albion, waar Davy Pröpper en Jürgen Locadia in de basis startten, stelde daar voor rust behoudens een mogelijkheid voor Glenn Murray weinig tegenover. Ook na de onderbreking domineerde Manchester United, dat in Rashford een grote uitblinker kende. De thuisploeg liet zich in de 72ste minuut echter lelijk verrassen. Gross klopte David de Gea, vorige week nog onpasseerbaar tegen Tottenham Hotspur, op aangeven van Pröpper. Locadia leek even later ook een kans te krijgen, ware het niet dat de Nederlander zich liet aftroeven door Ashley Young. Zo moest het publiek op Old Trafford af en toe bibberen, maar werden de drie punten wel bijgeschreven en blijft Manchester United in de race voor de topvier.

19/01 Brighton & Hove Albion (2-1 winst) Premier League

Door de zege evenaart Solskjaer Pep Guardiola en Carlo Ancelotti, die ook hun eerste zes Premier League-wedstrijden als manager wonnen. Vrijdagavond wacht de Noor een nieuw examen, wanneer Arsenal de tegenstander is in de vierde ronde van het FA Cup-toernooi.

AFC Bournemouth
2 - 0
West Ham United

West Ham United trad in de uitwedstrijd bij AFC Bournemouth aan zonder Marko Arnautovic. De sterspeler van West Ham heeft zijn zinnen gezet op een transfer naar China en werd door coach Manuel Pellegrini buiten de wedstrijdselectie gehouden. Andy Carroll speelde in de afwezigheid van Arnautovic in de punt van de aanval, maar de bonkige spits kwam nauwelijks in het stuk voor. Bournemouth-verdediger Nathan Aké was, samen met zijn collega's, steeds goed bij de les.

Na ruim twintig minuten leek Aké de thuisploeg op voorsprong te zetten. De goal van de Nederlander werd echter afgekeurd, omdat Callum Wilson zich ook met het kopduel bemoeide en buitenspel stond op het moment dat de voorzet werd gegeven. Diezelfde Wilson opende kort na rust alsnog de score. Hij liet Lukasz Fabianski kansloos met een knal vanaf de rand van het strafschopgebied (1-0) en raakte later ook nog de paal. Wilson liet met dit optreden zien waarom hij wordt genoemd als mogelijke opvolger van Arnautovic bij West Ham, al lijkt hij toch iets te duur te zijn voor de Londenaren. Wilsons aanvalspartner Joshua King maakte er in blessuretijd alsnog 2-0 van.

Southampton
Southampton
2 - 1
Everton
Everton

Het blijft behoorlijk behelpen met Everton in dit seizoen. Vorige week werd er zowaar weer eens gewonnen, thuis tegen Bournemouth, maar zaterdag ging het op bezoek bij degradatiekandidaat Southampton weer mis. Nathan Redmond had in de eerste helft al de paal geraakt, voordat James Ward-Prowse de thuisploeg kort na rust op voorsprong zette. Een eigen doelpunt van Lucas Digne betekende vervolgens de 2-0 voor Southampton, dat kort voor tijd alleen nog de aansluitingstreffer van Gylfi Sigurdsson weggaf. The Saints doen zo goede zaken in de strijd onderin.

Newcastle United
3 - 0
Cardiff City

Newcastle United klom over de gevreesde degradatiestreep, door in eigen huis drie punten te pakken tegen een belangrijke concurrent. Fabian Schär werd de opvallende man van de middag: de verdediger scoorde twee keer voor Newcastle. In de eerste helft opende hij na een fraaie solo de score en in de tweede helft tikte hij van dichtbij raak uit een verlengde corner. Ayoze Pérez pikte vlak voor tijd ook nog een doelpuntje mee. Newcastle heeft nu twee punten meer dan Cardiff en staat zeventiende in de Premier League.

Watford
Watford
0 - 0
Burnley
Burnley

Geen doelpunten bij Watford - Burnley, maar dat betekende zeker niet dat het duel op Vicarage Road saai was. Beide teams kregen kansen en eigenlijk was het een klein wonder dat deze wedstrijd in 0-0 eindigde. Bij Watford was Daryl Janmaat overigens niet van de partij. De rechtsback keerde eind december tegen Newcastle United terug van een knieblessure, maar heeft te maken met een terugslag. De laatste drie competitieduels gingen al aan hem voorbij.

Eerder op de dag won Wolverhampton Wanderers in een zeer aantrekkelijk duel van Leicester City.