Liverpool dankt ontsnapping aan flater 39-jarige doelman

Liverpool heeft zaterdag ten koste van Crystal Palace de status van koploper bevestigd. Maar de overwinning kwam met de nodige moeite tot stand.

Liverpool
Liverpool
4 - 3
Crystal Palace

Vooraf werd op Anfield stilgestaan bij Bob Paisley. De meest succesvolle manager van Liverpool zag honderd jaar geleden het levenslicht. Met onder andere zes Engelse titels verdiende de in 1996 overleden Paisley een vooraanstaande plek in de historie van The Reds.

Manager Jürgen Klopp ligt nog op koers om, in de schaduw van Paisley, zijn plaats in de Liverpool-annalen te veroveren. De voorsprong biedt zicht om voor het eerst sinds 1990 de Engelse titel naar Anfield te brengen. Die marge is mede te danken aan de nederlaag die concurrent Manchester City in december leed tegen Crystal Palace.

Liverpool was dus gewaarschuwd voor de kracht van de bezoekers, die zaterdag op Anfield aantraden met een zeer ervaren man in het doel. Door de blessure van eerste keus Wayne Hennessey moest een beroep worden gedaan op Julián Speroni. De 39-jarige doelman, die in 2004 naar Selhurst Park kwam, speelde zijn 404de duel voor Palace. In 2005 speelde hij voor het eerst met Palace tegen Liverpool, dat toen mede dankzij enkele knappe reddingen van de Argentijn in de strijd om de League Cup met 2-1 ten onder ging.

Eerbetoon aan Bob Paisley.

Een dergelijke stunt leek ruim dertien jaar later een vervolg te krijgen. In de 34ste minuut opende Andros Townsend op aangeven van Wilfried Zaha de score namens de gasten. De 27-jarige aanvaller was kort daarvoor ontsnapt aan een strafschop wegens hands.

Koud begonnen aan de tweede helft had Liverpool de gelijkmaker al te pakken. Het schot van afstand van Virgil van Dijk werd van richting veranderd en kreeg daardoor de status van assist. Mohamed Salah was er namelijk als de kippen bij om de 1-1 te maken.

Ook bij de 2-1 van Roberto Firmino in de 53ste minuut had Liverpool geen klagen. De poging van de Braziliaan werd van richting veranderd, waardoor Speroni kansloos was. Maar Crystal Palace, dat in april 2017 als laatste in de Premier League Anfield met de drie punten had verlaten, richtte zich op. Na ruim een uur kopte James Tomkins de 2-2 op het scorebord.

Klopp, die geen beroep kon doen op de geblesseerde Georginio Wijnaldum, zag dat zijn ploeg in het laatste kwartier alsnog aan het langste eind trok. Daarbij vervulde Speroni een negatieve hoofdrol. De routinier sloeg de bal na een voorzet van James Milner richting zijn eigen doellijn, waar Salah het laatste tikje gaf. Zijn vijftigste doelpunt in de Premier League was de welkome stap naar de overwinning. Sadio Mané zorgde in blessuretijd voor de opluchtende 4-2, waardoor de derde treffer van Palace - Max Meyer - niet leidde tot puntenverlies voor het kwetsbare Liverpool.

Liverpool, dat Milner in de slotfase met twee gele kaarten zag vertrekken, heeft door de zege een voorsprong op nummer twee Manchester City van zeven punten. City speelt zondag nog wel tegen Huddersfield Town.