Opgeleefde Adebayor blijkt de sleutel tot succes voor Spurs

De weg naar de uitgang leek voor Emmanuel Adebayor bij Tottenham Hotspur dichterbij dan een basisplaats, maar na de feestdagen en de jaarwisseling is er op White Hart Lane plots weer licht aan het einde van de tunnel voor de Togolese aanvaller. De onlangs aangestelde manager Tim Sherwood speelde in die wederopstanding een belangrijke rol.

Opgeleefde Adebayor blijkt de sleutel tot succes voor Spurs

Adebayor was afgelopen seizoen nog een vaste waarde in de spits bij The Spurs, maar moest dit seizoen door de komst van Roberto Soldado toezien hoe een basisplaats almaar verder uit het zicht leek te raken. De voormalige spits van Arsenal, Manchester City en Real Madrid bevond zich door het overlijden van zijn broer in een diep dal, maar weigerde op te geven.

In september stelde de nu 29-jarige aanvaller al niet bang te zijn voor de concurrentiestrijd met de voor dertig miljoen euro aangetrokken Soldado en ook twee maanden later weigerde hij, ondanks het uitblijven van speeltijd, op te geven. Dat geduld betaalt zich uit nu Sherwood na het ontslag van manager André Villas-Boas opteert voor een systeem met twee spitsen, waarin plaats is voor Adebayor én Soldado.

Uit een voorzet van Christian Eriksen staat Emmanuel Adebayor op het punt raak te koppen tegen Manchester United.
Uit een voorzet van Christian Eriksen staat Emmanuel Adebayor op het punt raak te koppen tegen Manchester United.

Die tactische wisseling blijkt vooralsnog een succes. Tottenham scoorde onder de ontslagen manager Villas-Boas slechts vijftien keer in vijftien competitieduels. Sinds Sherwood de scepter overnam scoorden The Spurs liefst negen keer in vier duels. Adebayor nam als aanvalspartner van de tot dusver met name uit strafschoppen trefzekere Soldado liefst drie treffers voor zijn rekening.

De wederopstanding van Adebayor leidde na afloop van de 2-1 overwinning bij Manchester United tot lovende woorden van Sherwood, die in de Afrikaans Voetballer van het Jaar 2008 nog altijd de topspits ziet die in 2007/08 namens Arsenal 24 keer scoorde en dat in 2011/12 nog eens dunnetjes overdeed door in het shirt van Tottenham zeventien treffers te maken.

'We weten dat hij een van de beste spitsen in de Premier League is', begon Sherwood zijn lofzang na de overwinning op Old Trafford. 'Als hij zo speelt zoals nu is hij bijna niet af te stoppen en ik heb geen enkele reden om eraan te twijfelen dat daar iets aan gaat veranderen. Hij is enorm belangrijk voor ons. Hij lijkt weer gelukkig met zichzelf en wil elke minuut spelen.'

Roberto Soldado, die vier van zijn vijf competitiegoals vanaf de stip maakte, inspecteert hoe collega-spits Emmanuel Adebayor eraan toe is.
Roberto Soldado, die vier van zijn vijf competitiegoals vanaf de stip maakte, inspecteert hoe collega-spits Emmanuel Adebayor eraan toe is.

Met de terugkeer van Adebayor is er plotseling ook weinig meer over van de stokkende productie van The Spurs. Dat uitgerekend de Togolees daarvoor verantwoordelijk is, komt ook voor Sherwood enigszins als een verrassing. 'Dat hij zich weer zo snel in de ploeg heeft gespeeld, heeft ook mij verrast. Want hij had nauwelijks een voorbereiding op het seizoen.'

Met de FA Cup-wedstrijd tegen diens oude club Arsenal van aanstaande zaterdag in het vooruitzicht, lijkt Adebayor de prijs te moeten betalen voor zijn succesvolle rentree. Hij verliet het veld woensdag per brancard (foto boven). Sherwood uitte zijn zorgen: 'Waar hij precies last van heeft weten we niet. Het gevaar een terugslag ligt altijd op de loer, hopelijk valt het mee.' (Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen