Opgekrabbeld FC Utrecht houdt AZ van tweede plaats af

AZ heeft zondag verzuimd de tweede plek over te nemen van Feyenoord. De Alkmaarders kwamen niet verder dan een gelijkspel tegen FC Utrecht, dat inmiddels zes competitieduels op rij ongeslagen is.

FC Utrecht
FC Utrecht
1 - 1
AZ
AZ

AZ leed voor de interlandperiode nog een gevoelige nederlaag in De Kuip (1-0), maar kon met een overwinning in De Galgenwaard de tweede plek overnemen van de Rotterdammers. Dan moest het wel een einde maken aan de ongeslagen reeks van Utrecht, dat sinds de aanstelling van Ron Jans negen punten pakte in de Eredivisie.

Vorige week hielp Vasilis Barkas zijn ploeg met enkele belangrijke reddingen nog een knappe zege op bezoek bij Sparta (1-2). De Griekse doelman onderscheidde zich ook tegen AZ weer diverse malen, bijvoorbeeld toen de regelmatig gevaarlijke Ernest Poku door hem opdook. Ook Vangelis Pavlidis stuitte na een goede aanval op Barkas.

Vlak voor rust had Pavlidis zijn landgenoot echter geklopt. De Griekse spits schoot zijn vijftiende Eredivisie-treffer tegen de touwen uit een voorzet van linksback David Møller Wolfe. Die voorsprong voor AZ was verdiend te noemen, want behalve een teruggedraaide strafschop had Utrecht in de eerste helft weinig aanspraak gemaakt op een treffer.

Isac Lidberg moest zich na dat veelbesproken moment wel laten vervangen door Bart Ramselaar. Zonder de Zweedse spits bleek Utrecht na rust wel in staat AZ problemen te bezorgen. Na een schot van Othmane Boussaid tekende Victor Jensen vier minuten na de hervatting voor de gelijkmaker en daarna ging de ploeg van Jans op zoek naar meer.

Het leverde een vermakelijk laatste half uur op, waarin beide teams zochten naar de winnende treffer. Poku testte Barkas met schoten van buiten het strafschopgebied, maar de grootste kans was voor de ingevallen Jens Toornstra. Omdat de 34-jarige middenvelder die miste, bleef het bij een gelijkspel. Utrecht staat nu veertiende, AZ derde.