Op naar de finale? Ajax laat gouden jaren 90 herleven met CL-vijfklapper

Reacties

Ajax maakt er dinsdagavond vijf in de Champions League, op bezoek bij Sporting Portugal. De Amsterdammers produceerden slechts twee keer eerder zo'n vijfklapper. Saillant detail: de vorige twee keer dat dat lukte, haalde Ajax de CL-finale.

Op naar de finale? Ajax laat gouden jaren 90 herleven met CL-vijfklapper
© Pro Shots
Sporting Lissabon
Sporting Lissabon
1 - 5
Ajax
Ajax

Ajax maakte woensdagavond met 1-5 gehakt van Sporting, vooral dankzij de ongekende scoringsdrift van Sébastien Haller: de spits maakte er vier. Het was dus pas de derde keer dat de Amsterdammers er in één wedstrijd in het miljardenbal vijf keer scoren. Kijken we naar de geschiedenis, dan valt ietsbijzonders op.

De eerste keer dat Ajax in de CL vijf keer prikte, was op 19 april 1995, in de return van de halve finale. Nadat het uitduel met Bayern München in 0-0 was geëindigd, werd het in het Olympisch Stadion 5-2, door goals van Jari Litmanen (twee), Finidi George, Ronald de Boer en huidig directeur voetbalzaken Marc Overmars. Daardoor plaatste de ploeg van trainer Louis van Gaal zich dus voor de eindstrijd, waarin met 1-0 werd gewonnen van AC Milan.

De tweede (en tot woensdag laatste) keer dat Ajax vijfmaal scoorde, was al een paar maanden later. In het tweede groepsduel van de CL van 1995/96 werd er bij Ferençváros ook met 1-5 gewonnen. Dit keer scoorde Litmanen drie keer, Patrick Kluivert en Frank de Boer completeerden de score. Uiteindelijk bereikte Ajax ook dát seizoen de finale van het miljoenenbal, daarin was Juventus na strafschoppen uiteindelijk te sterk.

Met andere woorden: na de vorige twee vijfklappers stootte Ajax door naar finale van de Champions League. Kan de ploeg van trainer Erik ten Hag dit jaar stunten en dat wéér presteren? Daarvoor moet er nog heel wat gebeuren. Eerst moeten de Amsterdammers de poule met naast Sporting ook Borussia Dortmund en Besiktas als tegenstanders zien te overleven.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.