Ook Spaanse bondscoach en Iniesta veroordelen 'onacceptabel' gedrag Rubiales

Reacties

Jorge Vilda stapte zaterdag in tegenstelling tot de rest van zijn technische staf niet op, maar de bondscoach heeft de veelbesproken kus van bondsvoorzitter Luis Rubiales aan Jennifer Hermoso nu wel veroordeeld. En hij is niet de enige, want ook Andrés Iniesta heeft zich in de discussie gemengd.

Ook Spaanse bondscoach en Iniesta veroordelen 'onacceptabel' gedrag Rubiales
© Pro Shots

Vilda zag zaterdag zijn hele technische staf opstappen als protest tegen het aanblijven van Rubiales. De 46-jarige bestuurder weigerde vrijdag de handdoek te gooien na alle ophef vanwege de kus op de mond die hij zonder instemming gaf aan Hermoso tijdens de huldiging van de Spaanse speelsters na het veroveren van de wereldtitel in Australië en Nieuw-Zeeland.

'Het spijt me enorm dat de WK-winst van de Spaanse vrouwen is overschaduwd door ongepast gedrag van onze leider, Luis Rubiales', schrijft Vilda. 'Dit is zonder twijfel onacceptabel en komt niet overeen met de principes en de waardes waarvoor ik sta. Ik veroordeel elke vorm van machogedrag. Er is een ongewenst klimaat gecreëerd, terwijl dit een groot feest had moeten zijn.'

Zo heeft de bondscoach van het Spaanse vrouwenelftal zich bijna een week na het incident toch nog uitgesproken tegen Rubiales, die hem vorig jaar nog in het zadel hield toen een vijftien Spaanse internationals niet langer wenste uit te komen voor de nationale ploeg. Reden was de werkwijze van Vilda, die niet voldoende rekening zou houden met hun emotionele en fysieke staat.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Met slechts drie van die speelsters in de selectie werden de vrouwen van Spanje onlangs wereldkampioen, een prestatie die Iniesta in 2010 al neerzette met de mannen. De matchwinner van de WK-finale tegen Oranje sprak zich via Twitter ook uit over het incident. 'Ik kan niet geloven dat we dit soort gedrag tolereren, waardoor een grote mijlpaal als het winnen van het WK is bezoedeld.'

Iniesta vindt het onaanvaardbaar dat Rubiales zich vastklampt aan het pluche en weigert te erkennen dat zijn gedrag onacceptabel is. 'Dat beschadigt het imago van ons land en ons voetbal over de hele wereld.' Inmiddels heeft de Spaanse voetbalbond voor maandag een spoedvergadering ingelast over de situatie van Rubiales, die zaterdag werd geschorst door de tuchtcommissie van de FIFA.

Bekijk hier al onze video's
Meer Spanje Vrouwen
Meer over Spanje Vrouwen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.