Rubiales biedt excuses aan na ophef om kus aan Spaanse WK-winnares

Reacties

De Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales heeft maandagmiddag zijn excuses aangeboden voor zijn kus op de mond bij wereldkampioene Jennifer Hermoso na de finale van zondag tussen Spanje en Engeland. Die actie leidde tot veel ophef in Spanje. Iker Casillas wacht nu alsnog op het ontslag van zijn voormalige rivaal.

Rubiales biedt excuses aan na ophef om kus aan Spaanse WK-winnares
© TVE

Rubiales stond na de WK-finale met onder anderen FIFA-voorzitter Gianni Infantino op een podium om de speelsters van Spanje te feliciteren met hun wereldtitel. De preses van de Spaanse bond vond het nodig om Hermoso daarbij na een knuffel ook op haar mond te kussen.

Hermoso gaf later in de kleedkamer in een video op social media aan dat ze de kus van Rubiales 'niet leuk vond'. Later op de avond liet de 33-jarige speelster bij radiostation Cope weten dat men niet te veel achter 'de kus' moet zoeken en dat het 'de emotie van het moment' was. Hermoso gaf aan een 'goede relatie' te hebben met Rubiales.

Felle kritiek
Maar de actie van de Spaanse preses heeft inmiddels veel stof doen opwaaien. Spaanse politici hebben geen goed woord over voor Rubiales. 'Dit is een vorm van seksueel geweld, waar vrouwen dagelijks het slachtoffer van zijn. Dit mogen we niet accepteren', verklaarde Irene Montero, waarnemend minister van Gelijkheid. 'Onaanvaardbaar, Rubiales moet aftreden', zei een woordvoerder van de tweede vicepremier Yolanda Diaz.

© Pro Shots

Nadia Tronchoni, hoofdredacteur sport van de Spaanse krant El País, heeft geen begrip voor de actie van Rubiales. 'Hij werd wellicht meegesleept door zijn onbegrepen spontaniteit, maar een onaangekondigde kus op de mond is grensoverschrijdend', aldus Tronchoni.

Casillas
Casillas heeft zich nu ook gemengd in de rel rond Rubiales. De oud-keeper van Real Madrid en Spanje vindt dat de positie van de bondsvoorzitter onhoudbaar is. 'Heeft iemand al ontslag genomen? Of mis ik iets?', schrijft Casillas in een tweet. De voormalig Spaans international wilde in 2020 de strijd aangaan met Rubiales om het voorzitterschap bij de Spaanse bond, maar trok zich uiteindelijk terug uit de race.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Rubiales tilde aanvankelijk niet te zwaar aan de kritiek en ophef: 'Jennifer en ik zijn twee vrienden die iets te vieren hebben. Er zat niets kwaadaardigs achter. Maar er zijn altijd idioten die overal commentaar op hebben. Aan hen heb ik geen boodschap', verklaarde de bekritiseerde voorzitter op de Spaanse radio.

Excuses
Via de officiële kanalen van de Spaanse bond heeft Rubiales maandagmiddag zijn excuses aangeboden voor de veelbesproken kus na de WK-finale. 'Ik zat helemaal verkeerd, dat moet ik nu toegeven. Ik wil me verontschuldigen bij de mensen die ik heb gekwetst', vertelde de bondsvoorzitter in een videoboodschap.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.