Spanje schrijft historie en bezorgt Wiegman volgend WK-trauma

Reacties

Spanje heeft voor het eerst in de geschiedenis het WK Vrouwen gewonnen. In de finale in Sydney werd het Engeland van bondscoach Sarina Wiegman verslagen.

Spanje schrijft historie en bezorgt Wiegman volgend WK-trauma
© Pro Shots
Spanje
Spanje
1 - 0
Engeland
Engeland

Het was pas de derde keer dat Spanje deelnam aan het WK. In 2015 debuteerde La Roja en was de groepsfase het eindstation, vier jaar later bereikte het de achtste finale. De ploeg van bondscoach Jorge Vilda verloor tijdens deze editie in de groepsfase ruim van Japan, maar maakte in de achtste finale indruk tegen Zwitserland (1-5). Nederland was daarna de tegenstander in de kwartfinale en werd na verlenging met 2-1 verslagen.

Zweden moest er in de halve finale aan geloven en in de eindstrijd wachtte Engeland, dat tot dusver alle wedstrijden op dit WK had gewonnen. Het was voor Wiegman de tweede keer op rij dat de finale werd bereikt. Vier jaar geleden verloor ze met Nederland nog de eindstrijd van de Verenigde Staten en nu aasde ze op revanche. De eerste grote kans van de wedstrijd kwam ook van Engeland, maar een inzet van Lauren Hemp belandde tegen de lat.

© Pro Shots

Niet veel later voorkwam keeper Mary Earps dat Alba Redondo de Spanjaarden op voorsprong zette, maar het bleek slechts uitstel van executie, want na een klein half uur schoot Olga Carmona de 1-0 binnen. Op slag van rust was Salma Paralluelo dicht bij de 2-0, maar haar schot belandde tegen de buitenkant van de paal. Wiegman besloot halverwege in te grijpen en bracht met Lauren James en Chloe Kelly twee nieuwe spelers.

Aan het spelbeeld veranderde niet veel en halverwege de tweede helft kreeg Engeland een nieuwe tegenvaller te verwerken, want na hands van Keira Walsh ging de bal op de stip. Met een uitstekende redding voorkwam Earps echter dat Jenni Hermoso de strafschop benutte en zo voor de beslissing zorgde.

Engeland bleef daardoor in de wedstrijd en de ploeg van Wiegman kreeg via invaller James ook een goede kans op de gelijkmaker, maar Catalina Coll redde uitstekend. Het bleef uiteindelijk 1-0, waardoor Spanje zich voor het eerst in de geschiedenis tot wereldkampioen kroonde.

© Pro Shots
Bekijk hier al onze video's
Meer Spanje Vrouwen
Meer over Spanje Vrouwen
Meer Engeland Vrouwen
Meer over Engeland Vrouwen
Meer Vrouwen WK
Meer over Vrouwen WK
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.