Ook FIFA is om: 'Buitenspelregel opnieuw onder de loep nemen'

Reacties

De wereldvoetbalbond heeft geluisterd naar de internationale kritiek op de buitenspelregel in combinatie met de VAR. FIFA-voorzitter Gianni Infantino vindt dat er opnieuw gekeken moet worden naar de uitleg en uitvoering van de buitenspelregel.

Ook FIFA is om: 'Buitenspelregel opnieuw onder de loep nemen'
© Pro Shots

Sinds de komst van de VAR is het voor de arbitrage mogelijk om op de millimeter nauwkeurig een buitenspelsituatie terug te kijken. Het beeld van de rechtgetrokken lijnen die elkaar net wel of net niet raken is een bron van ergernis in Nederland en daarbuiten. Niet alleen wordt geklaagd over de beslissingen zelf, ook de tijd die zo'n beslissing in beslag neemt wordt bekritiseerd.

Infantino is niet doof voor deze kritiek. 'De buitenspelregel moet opnieuw bekeken worden', aldus de beleidsbepaler van de FIFA. 'De regel is enorm veranderd in de afgelopen eeuw, het is hoog tijd om het opnieuw onder de loep te nemen. We gaan kijken of we de regel kunnen verbeteren. Niet alleen vanwege de rol van de VAR, maar ook omdat we aanvallend voetbal willen promoten.'

De bestuurder van de voetbalbond hint daarbij mogelijk op het geven van voordeel aan de aanvallende partij als er twijfel bestaat over wel of niet buitenspel. 'De vraag is of we meer voordeel moeten geven aan aanvallers, of dat het kan helpen om grensgevallen met buitenspel weg te nemen. Daar discussiëren we momenteel over.'

Onlangs nog werd de Eredivisie aangehaald in de VAR-discussie in de Premier League. De KNVB heeft namelijk begin dit seizoen besloten tot het inbouwen van een foutmarge van tien centimeter bij het bepalen of het buitenspel is op basis van de rode en blauwe lijnen die de VAR hanteert. Mogelijk is de Nederlandse competitie leidend met dit idee, gezien de uitspraken van Infantino over mogelijke veranderingen.

In The Daily Mail werd geopperd de Nederlandse weg te bewandelen.
© Daily Mail
In The Daily Mail werd geopperd de Nederlandse weg te bewandelen.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.