Premier League ziet na VAR-ellende Eredivisie als voorbeeld

Reacties

De Eredivisie wordt steeds vaker genoemd in de VAR-discussie in de Premier League. Nederland wordt gezien als een voorbeeld voor de Engelse competitie.

Premier League ziet na VAR-ellende Eredivisie als voorbeeld
© Pro Shots

In de Premier League was het maandag weer raak. Een beslissing van de VAR bij West Ham United – Aston Villa leidde tot een stroom van commentaren en kritiek over de te stringent gevolgde regels voor buitenspel.

De controverses hebben geleid tot een felle discussie, waarbij de blik ook gericht is op de Eredivisie. De KNVB heeft namelijk begin dit seizoen besloten tot het inbouwen van een foutmarge van tien centimeter bij het bepalen of het buitenspel is op basis van de rode en blauwe lijnen die de VAR hanteert.

Als die twee imaginaire lijnen elkaar raken, dan blijft de beslissing van de arbitrage op het veld staan. Dat gebeurde bij FC Twente- FC Groningen, waar een treffer van Vaclav Cerny werd afgekeurd. 'We hebben met zijn allen afgesproken dat als beide lijnen elkaar raken dat het dan too close to call is, letterlijk en figuurlijk. En dan blijft de beslissing op het veld leidend en grijpt de VAR niet in', gaf scheidsrechter Sander van der Eijk toen uitleg.

Het idee van de foutmarge is nu ook opgedoken als voorbeeld voor de Premier League. De oud-arbiter Mike Riley, die de Engelse scheidsrechterscommissie leidt, wil daarom weten hoe de ervaringen zijn in Nederland.

© Daily Mail

In The Daily Mail werd geopperd de Nederlandse weg te bewandelen.

In januari liet scheidsrechtersbaas Dick van Egmond namens de KNVB nog weten ook graag de Engelse software aan te schaffen en te gaan gebruiken. In Engeland willen ze nu dus een stap terug naar het Nederlandse systeem. Het zijn de hedendaagse VAR-discussies, waar het laatste woord zeker nog niet over is gezegd.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.