Ontdekking Retegui brengt Italië op ideeën: 'Zwitserland en België doen het ook'

Reacties

Italië is in de ban van Mateo Retegui. De neo-international is de eerste speler van de Azzurri in 55 jaar die in zijn eerste twee competitieve interlands tot scoren komt. De Italiaanse vondst brengt bondscoach Roberto Mancini op ideeën.

Ontdekking Retegui brengt Italië op ideeën: 'Zwitserland en België doen het ook'
© Pro Shots
Malta
Malta
0 - 2
Italië
Italië

Het verhaal is bekend. Door het spitsenprobleem kwam de Italiaanse bond terecht in Argentinië, waar Retegui furore maakt bij Tigre. De 23-jarige spits is van origine een Argentijn, maar heeft een Italiaanse grootouder. Retegui kreeg vervolgens een oproep van Mancini, hapte toe en scoorde zowel tegen Engeland (1-2 verlies) als Malta (0-2 overwinning).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Retegui is niet de enige 'buitenlander' in de selectie van Italië. De geboren Brazilianen Jorginho, Rafael Toloi en Emerson Palmieri zijn de andere Oriundi, zoals ze dat in Italië noemen. Mancini sluit niet uit dat er meer volgen. 'Zwitserland, België, Frankrijk, Duitsland, Engeland... Ze doen het allemaal', haalde de bondscoach aan op de persconferentie.

Italiaans spreken lukt Retegui nog niet, al deed de doelpuntenmaker zijn best om in ieder geval het volkslied mee te zingen. 'Hij heeft het geprobeerd, dat is goed om te zien. De Serie A zou een mooie stap zijn. Dat kan hem helpen de taal te leren en beter te communiceren met zijn ploeggenoten op het veld', tipte Mancini.

Nood breekt wet
Of er na Retegui en de genoemde Brazilianen meer Oriundi volgen? 'Dat is een mogelijkheid. Kijk naar andere landen, daar gebeurt het ook. Bij Zwitserland zijn vijftien van de twintig spelers Oriundi. Ook in België, Frankrijk, Duitsland en Engeland doen ze het. Tot een paar jaar geleden hadden we veel sterke spelers en was de noodzaak er niet. Maar anderen deden dat toen al, dus passen we ons aan en doen we nu hetzelfde.'

Nood breekt hoe dan ook wet voor Mancini, die tijdens de huidige interlandperiode niet kon beschikken over de geblesseerde Ciro Immobile. Als trainer van Internazionale stond de huidig bondscoach acht jaar geleden niet achter een oproep voor toenmalig Inter-spits Éder. 'Het Italiaanse elftal moet Italiaans zijn', zei Mancini destijds. 'Iemand die niet in Italië geboren is, ook al heeft hij Italiaanse familiebanden, verdient het niet.'

Het kan verkeren.

EK-kwalificatie

Stand Groep C EK-kwalificatie 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Engeland
8
6
2
0
22-4
+18
20
2
Italië
8
4
2
2
16-9
+7
14
3
Oekraïne
8
4
2
2
11-8
+3
14
4
Noord-Macedonië
8
2
2
4
10-20
-10
8
5
Malta
8
0
0
8
2-20
-18
0
* Actueel tot en met 19 apr. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Italië
Meer over Italië
Meer M. Retegui
Meer over M. Retegui
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.