Onmachtig en onfortuinlijk Feyenoord heeft na drama-avond nog één kans

Feyenoord heeft donderdagavond het belangrijke Europa League-duel met Dinamo Zagreb verloren. De Rotterdamers hadden bij een overwinning de koppositie in Groep K kunnen grijpen, maar konden bar weinig klaarspelen op een avond waarop het ook niet bepaald meezat. Toch ligt de weg naar overwintering in Europa nog open.

Feyenoord
Feyenoord
0 - 2
Dinamo Zagreb

Feyenoord begon anderhalve maand geleden nog hoopgevend aan de Europa League-campagne door zich ondanks een rode kaart voor Marcos Senesi goed staande te houden tegen Dinamo Zagreb (0-0). Bij het weerzien met de Kroaten in De Kuip konden de Rotterdammers bij een overwinning goede zaken doen met het oog op Europese overwintering, maar de ploeg van Dick Advocaat creëerde in de gehele eerste helft geen enkele kans.

In voetballend opzicht gebeurde er nagenoeg niets, maar op het blessurefront wel. Na 35 minuten kon Bryan Linssen, in de spits gestart als vervanger van de geschorste Nicolai Jørgensen, niet verder door een hamstringblessure. Vlak voor rust kwam daar Uros Spajic bij. De Servische verdediger liep een hoofdblessure op tijdens een luchtduel. En terwijl Spajic zich langs de lijn liet behandelen, kwam Feyenoord met tien man ook nog op achterstand.

De manier waarop dat gebeurde past naadloos in de eerdere duels uit de Europa League-campagne, waarin Feyenoord al op ongelukkige wijze verloor van Wolfsberger AC (1-4) door liefst drie penalty's tegen te krijgen en Jørgensen vorige week rood kreeg tegen CSKA Moskou. Dit keer ging de bal op de stip na een vermeende overtreding van Orkun Kökçü. Nick Marsman redde daarvoor nog knap, maar kon tegen de penalty van Bruno Petkovic niets uitrichten.

Het leverde Feyenoord een negatief Europa League-record op, want nooit eerder kreeg een club op eigen veld vier penalty's tegen. En het zorgde ervoor dat het na rust, met Eric Botteghin in plaats van Spajic, in de achtervolging moest. Na zeven minuten werd de opdracht nog wat zwaarder toen Arijan Ademi werd aangespeeld door Petkovic en Lovro Majer de bal uit de draai binnenschoot. De arbitrage dacht heel even aan buitenspel, maar het doelpunt telde uiteindelijk toch.

Het onmachtige Feyenoord was na die nieuwe tegenvaller nauwelijks in staat iets terug te doen. Advocaat probeerde nog wel iets teweeg te brengen door João Teixeira te brengen in plaats van Mark Diemers, maar de kansen bleven spaarzaam. Naoufal Bannis, ingevallen voor Linssen, had de bal na zeventig minuten voor het inschieten na terugleggen van Steven Berghuis, maar miste de bal. Tien minuten later riep de achttienjarige spits tevergeefs om een penalty.

Ook Berghuis kon zich in de slotfase niet onderscheiden, ook al bemoeide hij zich nadrukkelijk met het spel. Met een vrije trap bereikte de aanvoerder van Feyenoord nog wel Botteghin, maar de kopbal van de Braziliaan was ongevaarlijk. Daardoor leverden de Rotterdammers na het thuisduel met FC Utrecht (1-1) opnieuw een ondermaats optreden af. Toch is er nog een laatste kans in de Europa League: het uitduel met Wolfsberger AC van volgende week winnen.

CSKA Moskou
CSKA Moskou
0 - 1
Wolfsberger AC

De Oostenrijkers bezorgden zichzelf donderdagavond een goede uitgangspositie voor het laatste duel met Feyenoord door CSKA Moskou in Rusland te verslaan. Dario Vizinger maakte halverwege de eerste helft het enige doelpunt van de wedstrijd. Wolfsberger heeft volgende week daardoor genoeg aan een gelijkspel om zich te plaatsen voor de zestiende finale van de Europa League. CSKA Moskou is na vijf duels al uitgeschakeld, Dinamo Zagreb is al door.