Feyenoord incasseert enorme dreun op bizarre avond in De Kuip

Feyenoord heeft donderdag een dramatische avond beleefd in de Europa League. Mede door drie discutabele strafschoppen gingen de Rotterdammers hard onderuit tegen Wolfsberger AC, op papier de zwakste ploeg uit Groep K.

Feyenoord
Feyenoord
1 - 4
Wolfsberger AC

Dick Advocaat koos tegen de Oostenrijkers voor een 4-4-2-formatie, zodat aanvoerder Steven Berghuis niet continu achter een opstomende vleugelverdediger aan zou moeten. Op het middenveld was Lutsharel Geertruida de vervanger van de geblesseerde João Teixeira, achterin verving Eric Botteghin de geschorste Marcos Senesi. De Braziliaan maakte zijn rentree na een hamstringblessure, maar beleefde een ongelukkige start.

Na een pass van Michael Liendl kruiste Christopher Wernitznig voor Botteghin langs, voelde contact en ging met enig theater naar de grond. Srdjan Jovanovic wees resoluut naar de strafschopstip en Liendl klopte Justin Bijlow vanaf elf meter: 0-1. Het betekende een valse start voor Feyenoord, maar het werd nog erger voor de Rotterdammers.

In de dertiende minuut kregen de bezoekers namelijk opnieuw een strafschop, voor een bijna identieke situatie. Wernitznig stormde het strafschopgebied in, maar de voorzet op de Oostenrijker was veel te scherp. Na vermeend contact met Bart Nieuwkoop stortte hij daarop ter aarde. Arbiter Jovanovic trapte erin en legde de bal opnieuw op de stip. Bij gebrek aan een VAR kon Liendl zijn tweede van de avond binnenschieten.

Feyenoord moest zo aan de bak, maar het lukte de ploeg van Advocaat totaal niet om door de verdedigende stellingen van de bezoekers heen te spelen. Bryan Linssen zorgde met een kopbal uit een hoekschop voor het enige dreigende moment voor rust. Halverwege greep Advocaat in door Luciano Narsingh in te brengen voor Nieuwkoop en terug te schakelen naar 4-3-3.

Acht minuten na rust resulteerde dat in de aansluitingstreffer. Na goed werk van Orkun Kökcü en Narsingh schoot Berghuis de 1-2 binnen. Direct daarna kreeg Feyenoord een aantal grote kansen op de gelijkmaker, maar onder anderen Geertruida en Linssen verzuimden de trekker over te halen. In plaats daarvan viel de goal aan de andere kant. Het lag ineens helemaal open achterin en uiteindelijk was het Liendl die in de rebound profiteerde: 1-3.

Halverwege de tweede helft kreeg Wolfsberger nóg maar eens een penalty. Bijlow kwam bij een hoge voorzet zijn doel uit en hield de bal tegen, maar scheidsrechter Jovanovic oordeelde dat de doelman te wild zijn doel was uitgekomen. Deze keer gunde Liendl de bal aan Dejan Joveljic en de spits schoot de bal onder Bijlow door binnen: 1-4.

Die klap kwam Feyenoord niet meer te boven. De knop moet nu snel om bij het team van Advocaat, want komende zondag wacht in de Eredivisie een uitwedstrijd tegen FC Emmen. Volgende week donderdag komt CSKA Moskou naar Rotterdam.

CSKA Moskou
CSKA Moskou
0 - 0
Dinamo Zagreb

Dinamo Zagreb begon de Europa League-campagne met een doelpuntloos gelijkspel tegen Feyenoord en de Kroaten wisten ook CSKA Moskou donderdag te frustreren. Bij de thuisploeg zorgde voormalig SC Heerenveen-aanvaller Chidera Ejuke voor de meeste dreiging. CSKA leverde in totaal liefst twintig doelpogingen af, maar kreeg de bal er dus niet in. Beide ploegen staan daardoor op twee punten, hetgeen Feyenoord niet slecht uitkomt.