Onmachtig AZ staat voor hels karwei na nederlaag bij Anderlecht

AZ is donderdagavond in het heenduel van de kwartfinales van de Conference League tegen Anderlecht pijnlijk onderuit gegaan in Brussel. De Alkmaarders konden geen vuist maken tegen de huidige nummer negen in de Jupiler Pro League.

Anderlecht
2 - 0
AZ
AZ

Waar AZ de afgelopen weken kwakkelde met de vorm, daar liet Anderlecht in de Jupiler Pro League zien dat er een stijgende lijn zit in het spel van de Paarswit. In de vorige ronde schakelde Anderlecht Villarreal uit. Bij de thuisploeg begon doelman Bart Verbruggen in de basis. De Nederlander is dit seizoen één van de uitblinkers bij Anderlecht.

Onmachtig AZ
Verbruggen zag al in de eerste minuut Vangelis Pavlidis op zich af komen, maar was alert en voorkwam een snelle verrassing van Alkmaarse kant. Veel grote kansen waren er in de openingsfase niet te noteren in Brussel, maar toen Anderlecht de druk even opvoerde, was het ook direct raak voor de Belgen. Na 22  minuten kwam AZ op achterstand in het Lotto Park.

Anders Dreyer kreeg alle ruimte om met links voor te geven en Pantelis Hatzidiakos liet zich daarna vrij eenvoudig kloppen door Michael Murillo, die in de verre hoek raak kopte. AZ had geen antwoord op het feller spelende Anderlecht en kon ook nauwelijks gevaar stichten voor het doel van Verbruggen. Aan de andere kant moest Mathew Ryan nog wel een paar keer ingrijpen bij mogelijkheden voor de thuisploeg.

Nieuwe dreun
AZ had voor rust weinig in te brengen tegen de huidige nummer negen in België, maar beet naarmate de tweede helft vorderde steeds meer van zich af. Een kopbal van Pavlidis ging naast en een schot van Sam Beukema in kansrijke positie werd op tijd geblokt. Op aangeven van Milos Kerkez had Sven Mijnans een opgelegde kans om na een uur de gelijkmaker binnen te schieten, maar de middenvelder drukte de bal over het doel van Verbruggen.

Op het moment dat AZ iets meer begon aan te dringen bij het doel van Verbruggen, scoorde Anderlecht na een snelle aanval de 2-0. Francis Amuzu gaf voor op de Ghanees Majeed Ashimeru en hij bracht AZ twintig minuten voor tijd met een schot op de rand van het strafschopgebied verder in de problemen. In de slotfase ging AZ met invaller Jesper Karlsson op zoek naar de aansluitingstreffer, maar Verbruggen hield eenvoudig stand en zag Anderlecht nog aandringen voor een derde doelpunt. De huidige nummer vier in de Eredivisie staat voor een hels karwei om volgende week in eigen huis alsnog de halve finales van de Conference League te bereiken.

Gent
Gent
1 - 1
West Ham United

De tegenstander van de winnaar van het tweeluik tussen Anderlecht en AZ kan zich opmaken voor een halve finale tegen AA Gent of West Ham United. De eerste ontmoeting tussen die twee teams eindigde onbeslist. West Ham, de nummer veertien in de Premier League, kwam in de blessuretijd van de eerste helft aan de leiding via Danny Ings. Kort daarvoor werd een doelpunt van zijn teamgenoot Nayef Aguerd afgekeurd vanwege hands. Gent, vierde in de Jupiler Pro League, kwam na een klein uur op 1-1 door een treffer van Hugo Cuypers. Bij de thuisploeg kwam Tarik Tissoudali kort voor tijd nog binnen de lijnen.