Ongewone droogte Lewandowski brengt discussie op gang in Barcelona

Reacties

Robert Lewandowski gaat door een voor hem vrij ongewone periode heen. De superspits van Barcelona bleef dinsdag tegen Shakhtar Donetsk (1-0 nederlaag) opnieuw droog staan en heeft nu zes duels op rij niet gescoord. De laatste keer dat dit Lewandowski overkwam, was alweer bijna dertien jaar geleden.

Ongewone droogte Lewandowski brengt discussie op gang in Barcelona
© Pro Shots
Sjachtar Donetsk
Sjachtar Donetsk
1 - 0
Barcelona
Barcelona

Barcelona nam de 35-jarige Lewandowski vorig jaar over van Bayern München en de Pool speelde een belangrijke rol in het winnen van de Spaanse landstitel. Hij speelde 34 van de 38 wedstrijden (drie duels miste de spits door een schorsing) en werd met 23 doelpunten topscorer van de competitie. Ook hielp Lewandowski Barcelona met belangrijke goals aan de winst van de Super Copa.

De laatste tijd gaat het echter moeizamer. Lewandowski miste drie wedstrijden in oktober vanwege een enkelblessure, maar is inmiddels alweer even fit en deed in de laatste drie duels van Barcelona mee. Daarin scoorde hij echter niet. In de drie wedstrijden die hij speelde voordat hij geblesseerd raakte, wist Lewandowski de weg naar het doel ook al niet te vinden.

Voor Lewandowski voelt zo'n lange droogte behoorlijk vreemd. Zijn huidige reeks is zijn slechtste serie sinds het seizoen 2010/11, toen hij tussen december 2010 en februari 2011 zelfs in tien wedstrijden op rij niet scoorde voor Borussia Dortmund. Dit was in zijn eerste seizoen in Duitsland. Hierna was Lewandowski steeds een garantie voor doelpunten.

De Catalaanse media geven dan ook behoorlijk wat aandacht aan de droge serie van Lewandowski. SPORT merkt op dat Barcelona met de spits in het elftal minder presteert dan zonder. Lewandowski maakte als invaller zijn rentree in El Clásico en kwam bij een 1-0 voorsprong het veld in. Barcelona ging hierna echter met 1-2 onderuit. Tegen Real Sociedad werd Lewandowski na een uur naar de kant gehaald, waarna Ronald Araújo in blessuretijd de matchwinner werd (0-1). En dinsdag deed Lewandowski negentig minuten mee en verloor Barcelona met 1-0 van Shakhtar.

Toen Lewandowski met een enkelblessure in de lappenmand zat ging het prima, vindt SPORT. Barcelona vocht zich toen terug van een 2-0 achterstand bij Granada (2-2), en had nog kunnen winnen als een geldig lijkend doelpunt van João Félix niet was afgekeurd, en versloeg dankzij een droomdebuut van Marc Guiu Athletic Bilbao: 1-0. Later werd ook Shakhtar aan de kant gezet: 2-1.

Vorig seizoen ontbrak Lewandowski bij zeven wedstrijden van Barcelona: vier in de competitie, twee in het bekertoernooi en één in de Champions League. Barcelona won al deze zeven wedstrijden. Het neigt naar een sterk staaltje scorebordjournalistiek, maar de conclusie van SPORT is dat Lewandowski in ieder geval niet onmisbaar is voor Barcelona. De krant merkt op dat Ferran Torres de spitspositie ook goed kan invullen en dat Xavi er met Guiu een interessante optie heeft bijgekregen. Daarmee brengt SPORT de discussie of Lewandowski nog wel de beste kandidaat voor de spitspositie is op gang. 

Komende zondag komt Alavés naar Barcelona toe. In dit duel hoopt Lewandowski een einde te kunnen maken aan zijn droge reeks en, in ieder geval voor even, een punt achter deze discussie te kunnen zetten. 

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.