Ongenaakbaar Man City passeert magische grens van honderd

AFC Bournemouth heeft niet kunnen voorkomen dat Manchester City zijn zegereeks heeft uitgebreid met de zeventiende overwinning op rij in de Premier League. De koploper was zaterdagmiddag met 4-0 te sterk voor The Cherries en schreef met die ruime zege geschiedenis.

Door de overmacht van City in de Engelse competitie speelt de vraag wie kampioen wordt amper meer. Het gaat over de manier waarop The Citizens de titel gaan grijpen en of dat gaat lukken door ongeslagen te blijven. Veel ambitie om de lijstaanvoerder te verslaan toonde Bournemouth zoals verwacht niet. Met Nathan Aké in het midden van de defensie was het vanaf het eerste moment een kwestie van afstoppen. Bournemouth speelde bij vlagen extreem compact en liet in de eerste helft slechts 25 procent balbezit noteren.

In die eerste helft duurde het tot de 27ste minuut voordat City het verschil gemaakt had. De thuisploeg veroverde de bal diep op de helft van Bournemouth en met wat geluk kwam Fernandinho in balbezit. De Braziliaan had direct het overzicht en speelde de ongedekte Sergio Agüero door de lucht aan. De Argentijn kopte de bal voorbij Asmir Begovic: 1-0. Het was de honderdste goal van de spits in het Etihad Stadium.

Het combinatievoetbal van City was zoals gebruikelijk vloeiend. De terugkeer van David Silva droeg daar tegen Bournemouth zeker aan bij. De Spanjaard maakte zijn rentree na twee wedstrijden gemist te hebben vanwege privéomstandigheden.

Het was wachten op de tweede goal van City en die kwam er al snel na rust. Met een handigste kaats speelde Agüero de diepgaande Raheem Sterling vrij en de rechtsbuiten rondde prima af. De spits zorgde zelf in de 79ste minuut voor de 3-0 en hielp zijn elftal daarmee aan de honderdste goal van het kalenderjaar. Dat aantal bereikte een Engelse ploeg voor het laatst in 1982. Toen was Liverpool 106 keer trefzeker.

Door het uitpuilende feestdagenprogramma heeft City na Bournemouth-thuis nog twee wedstrijden om aan dat aantal te komen en in de slotfase werd zaterdagmiddag een extra stap gezet. Na een pass van Sterling knalde invaller Danilo met zijn linker raak in de korte hoek, waarmee hij de eindstand op 4-0 bepaalde.

City heeft nu na negentien wedstrijden een voorsprong van liefst veertien punten op Manchester United, dat zaterdagavond nog wel in actie komt op bezoek bij Leicester City (aftrap 20.45 uur). De Premier League-koploper heeft nog twee wedstrijden te gaan in dit kalenderjaar: Newcastle United-uit (Boxing Day) en Crystal Palace-uit (oudjaarsdag).