Ongelukkige Van Hecke zit uitblinker Verbruggen dwars tegen Arsenal

Arsenal heeft door te winnen van Brighton & Hove Albion geprofiteerd van het puntenverlies van Manchester City. Doelman Bart Verbruggen hield The Gunners meer dan een helft van scoren, maar werd daarna ongelukkig dwarsgezeten door land- en ploeggenoot Jan Paul van Hecke.

Arsenal
Arsenal
2 - 0
Brighton & Hove Albion

Arsenal ging vorig weekend onderuit bij Aston Villa en speelde midweeks gelijk tegen PSV in een Champions League-wedstrijd waarin nog maar weinig op het spel stond. De honger naar een opsteker spatte in de eerste helft van het spel van de thuisploeg af. Het team van Mikel Arteta drukte naar voren en gaf achterin bijzonder weinig weg. Sterker, Brighton kwam voor rust tot geen enkele doelpoging. Dat was voor het eerst in de 49 Premier League-wedstrijden die The Seagulls speelden onder de volprezen manager Roberto De Zerbi.

Aan schoten van Arsenal was in de eerste helft daarentegen geen gebrek. Met name over de rechterflank werd de titelkandidaat gevaarlijk, via Bukayo Saka. Was het niet Verbruggen die in de weg stond, dan was het wel een verdediger die zich voor een doelpoging gooide. Zo kopte Lewis Dunk de bal dapper weg bij een veelbelovend schot van Martin Ødegaard.

In de 53ste minuut werd de ban gebroken door Arsenal. De wijze waarop dat gebeurde, zal tot frustratie hebben geleid bij Verbruggen. Hij kwam uit bij een corner van Bukayo Saka en leek de bal makkelijk te kunnen grijpen, tot Van Hecke er met zijn hoofd aan zat. Door de tussenkomt van de centrumverdediger ging de bal over Verbruggen heen en kreeg Gabriel Jesus bij de tweede paal een niet te missen kans. De spits kopte de bal in het lege doel: 1-0.

De Zerbi had na 27 minuten Joël Veltman al moeten wisselen vanwege een blessure en voerde kort na de tegengoal een driedubbele wissel door om voor impulsen te zorgen. Het spelbeeld veranderde niet drastisch. Verbruggen voorkwam met een knappe reflex bij een schot van Ødegaard richting de linkerkruising dat de schade verder opliep. Dankzij de goede reddingen van Verbruggen kon Brighton nog lang hoop op een punt hebben. Die hoop verdween in de 87ste minuut. Op aangeven van invaller Eddie Nketiah verdubbelde Kai Havertz de marge uit een uitstekende aanval: 2-0.

Arsenal is na de zege in elk geval voor even weer de koploper in de Premier League. Liverpool kan de koppositie later deze zondag overnemen door in eigen huis te winnen van Manchester United (aftrap 17.30 uur).

Brentford
Brentford
1 - 2
Aston Villa
Aston Villa

Aston Villa-ster Ollie Watkins is in de uitwedstrijd tegen zijn oude club Brentford uitgegroeid tot de matchwinner. Villa had het lang lastig in Londen, waar het op slag van rust ook op achterstand kwam door een goal van Keane Lewis-Potter. Na een rode kaart voor Brentford-verdediger Ben Mee lukte het de ploeg uit Birmingham in de laatste twintig minuten eindelijk de druk op te voeren richting het doel van Mark Flekken. Het slotoffensief resulteerde in de 77ste minuut in de gelijkmaker van Alex Moreno en het was uitgerekend Watkins die Brentford een nederlaag bezorgde. De Engels international maakte in de 85ste minuut zijn negende Premier League-goal van het seizoen en bepaalde de eindstand zo op 1-2.

In de slotfase liep het duel nog uit de hand, met daarbij een kwalijke rol voor driftkikker Emiliano Martínez. De Argentijns international leidde een opstootje in door de neergegane Neal Maupay agressief omhoog te trekken. Villa-speler Boubacar Kamara kreeg rood voor het duwen van Yegor Yarmolyuk in zijn gezicht en onder anderen Martínez en Villa-manager Unai Emery kregen geel.