Ongelukkige rol Cillessen bij remise Barcelona

Barcelona is het nieuwe jaar begonnen met een gelijkspel bij Celta de Vigo. In de bekerwedstrijd kwamen de Catalanen donderdagavond zonder Lionel Messi en mét Jasper Cillessen niet verder dan 1-1.

Dat de achtste finale over twee wedstrijden beslist wordt, speelde ongetwijfeld een grote rol bij de keuze van Ernesto Valverde om Messi, Luis Suárez en Andrés Iniesta te sparen bij de heenwedstrijd. Ousmane Dembélé zat na een zware dijbeenblessure die hij opliep op 16 september voor het eerst weer bij de selectie, maar begon op de bank.

Zo was er in de basis plaats voor José Manuel Arnaiz, normaal gesproken aanvaller bij het tweede van Barcelona. De 22-jarige Spanjaard beloonde Valverde na een kwartier al voor het vertrouwen. Na een goede actie van André Gomes werkte Arnaiz de bal in de korte hoek: 0-1.

Bij Celta werd niemand gespaard voor het bekerduel en de ambities van de thuisploeg werden ook duidelijk bij het offensief na de openingsgoal. Het elftal van Juan Carlos Unzue, bij Barcelona eerder nog assistent van Luis Enrique, zette Barça zo nu en dan met de rug tegen de muur. Zo'n situatie resulteerde in de 31ste minuut in de gelijkmaker. Maxi Gómez gaf uitstekend voor op Iago Aspas, die van dichtbij de lat raakte. Via het aluminium en Cillessen kwam de bal bij Pione Sisto. De Deen verraste de goalie met een geweldige pegel in de korte hoek.

Barcelona zorgde vervolgens voor het meeste gevaar. Sergio Busquets raakte na een uur de lat met een schot van afstand en Denis Suárez verprutste tegen zijn oude club een niet te missen kans. De aanvallende middenvelder werd door Nélson Semedo vrij voor de keeper gezet met een indraaiende voorzet en Suárez schoot de bal vanaf slechts enkele meters naast. Aan de overkant was invaller Emre Mor dicht bij de 2-1, maar Cillessen hoefde niet in te grijpen op het schot dat maar net voorlangs ging. Dembélé viel twintig minuten voor het einde nog in, maar kon het verschil niet maken bij zijn eerste wedstrijd sinds 110 dagen. Sergi Roberto, een andere invaller, raakte in extra tijd nog de paal met een inzet richting korte hoek.

Door de gemiste kansen eindigde het heenduel onbeslist. Celta de Vigo heeft voldoende reden om volgende week donderdag met hoop aan de return te beginnen in Camp Nou. Tegen geen tegenstander scoorde de ploeg in de laatste drie seizoenen zo vaak als tegen Barcelona (twaalf goals) en in de competitie werd de koploper van Spanje begin december nog in eigen huis op 2-2 gehouden.

Leganés – Villarreal 1-0
Dankzij Nordin Amrabat heeft Leganés een uitstekende uitgangspositie voor de return bij de achtste finale om de Copa del Rey. De Marokkaans international zorgde in de 49ste minuut voor de enige treffer van de wedstrijd door doelman Mariano Barbosa van dichtbij te kloppen met een laag schot. Enes Ünal deed bij Villarreal voor het eerst sinds zijn terugkeer mee en de ex-spits van FC Twente werd in de 61ste minuut naar de kant gehaald voor Carlos Bacca.