Ongelooflijke comeback Barcelona na goals van voormalig Eredivisie-spitsen

Barcelona heeft zaterdagavond na een 0-2 achterstand tegen Celta de Vigo toch nog de volle buit gepakt: 3-2. De doelpunten van de bezoekers werden gemaakt door Jørgen Strand Larsen en Anastasios Douvikas, maar een wonderlijke Barça-remontada zette een streep door een feestavond voor de voormalig Eredivisie-spitsen.

© Ziggo Sport
Barcelona
Barcelona
3 - 2
Celta de Vigo

Barcelona won zijn vorige twee wedstrijden met 5-0 (tegen Real Betis in de competitie en tegen Antwerp FC in de Champions League) en leefde daardoor met veel vertrouwen naar het treffen met Celta de Vigo toe. Zaterdag kwam de ploeg van Xavi echter een stuk minder goed voor de dag. In de negentiende minuut opende Strand Larsen (ex-FC Groningen) namens de bezoekers de score.

De thuisploeg moest in de achtervolging en kreeg mogelijkheden via João Félix, maar de Portugees had zijn vizier niet op scherp staan. Dat Frenkie de Jong de strijd hierna moest staken was een volgende tegenvaller voor Barcelona: de Nederlander had al vroeg in de wedstrijd een tik op zijn enkel gekregen en liet zich een kleine tien minuten voor rust vervangen door Gavi.

Toen De Jong nog maar net gewisseld was, ontsnapte Barcelona aan de 0-2. Luca de la Torre (ex-Heracles Almelo) kreeg een open schietkans, maar werkte de bal over het doel van Marc-André ter Stegen.

In de tweede helft hervatte Barcelona de jacht op de gelijkmaker. Daar kreeg Ferran Torres ook twee goede kansen voor, maar scoren lukte hem niet. Celta de Vigo hield stand en kwam een kwartier voor tijd op 0-2. Iago Aspas stuurde Douvikas (ex-FC Utrecht) weg en de topscorer van het vorige Eredivisie-seizoen maakte zijn eerste goal in Spaanse dienst.

Met een fraaie treffer gaf Robert Lewandowski het startsein voor een comeback. Félix bediende de topscorer met een lobje en Lewandowski wipte de bal vervolgens over de keeper en via de onderkant van de lat binnen. Die aansluitingstreffer viel negen minuten voor tijd. Barcelona wilde hierna meer en kreeg dat ook.

Eerst schoot Lewandowski de 2-2 binnen, voordat Joao Cancelo zichzelf tot matchwinner kroonde. De Portugees kwam het strafschopgebied ingestormd, werd gevonden door Gavi en tikte (zelfs nog voor het verstrijken van de reguliere speeltijd) de 3-2 tegen de touwen. Zijn vreugde-explosie was enorm.

Door de bijzondere overwinning staat Barcelona weer bovenaan in La Liga. De ploeg van Xavi heeft evenveel punten als Girona, maar een beter doelsaldo. Zondag kan Real Madrid de koppositie weer overnemen: de nog foutloze ploeg van Carlo Ancelotti speelt dan de derby tegen Atlético Madrid.