'Ongelooflijk dat Seedorf, Davids en Kluivert nooit in Eredivisie hebben gewerkt'

Reacties

Racisme en andere vormen van discriminatie komen volgens vier op de tien profvoetballers regelmatig voor in het Nederlandse betaald voetbal. Dat blijkt uit een peiling van het Mulier Instituut.

'Ongelooflijk dat Seedorf, Davids en Kluivert nooit in Eredivisie hebben gewerkt'
© Pro Shots

Aan het onderzoek van het instituut, dat onderdeel is van het aanvalsplan van de KNVB tegen racisme, deden 118 profvoetballers mee. Van hen zegt veertien procent zelf met racisme of discriminatie te maken te hebben gehad. Een kwart van de spelers geeft verder aan dat er binnen hun team wel eens grappen of negatieve opmerkingen worden gemaakt over huidskleur, herkomst of geloofsovertuiging. De meningen verschillen over of zulke grappen onwenselijk zijn.

Een vijfde geeft aan dat binnen het betaald voetbal een taboe heerst op het bespreken van vooroordelen en stereotypen op basis van huidskleur en herkomst. Deze mening komt meer voor onder spelers met een migratieachtergrond (31%). Vooral deze spelers vinden het ook belangrijk dat er meer coaches, managers en bestuurders van kleur komen in het betaald voetbal (65%, tegenover 14% van de spelers zonder migratieachtergrond).

'Het is werkelijk ongelooflijk dat oud-spelers zoals Seedorf, Davids, Kluivert, Hasselbaink, Bogarde nooit in de Eredivisie aan de slag zijn geweest', wordt een niet bij naam genoemde Eredivisie-speler geciteerd in het onderzoek. 'Waarom moet een Edgar Davids met zijn staat van dienst voor het Nederlands voetbal in de derde divisie in Portugal (bij Olhanense, red.) aan de slag en niet bij een FC Dordrecht of ADO Den Haag?'

KNVB
Vrijwel alle profs vinden dat er moet worden opgetreden tegen racistisch getinte uitingen vanuit het publiek. De aanpak van de KNVB wordt beoordeeld met een krappe voldoende. 'De grens is helder: discriminatie en uitsluiting worden in geen enkele vorm getolereerd', reageert de KNVB. 'Door ons niet en wat ons betreft door niemand. Dus laten we gezamenlijk zo snel mogelijk die 14% terugbrengen naar 0%. Want alleen de nul houden is acceptabel.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.