Onderzoeksrechtbank doet huiszoeking door vermeende omkoping Barcelona

Reacties

Joaquín Aguirre, hoofd van de voornaamste onderzoeksrechtbank in Barcelona, heeft de voetbalclub Barcelona beschuldigd van omkoping in de zaak-Negreira. Naar aanleiding daarvan deed hij een rechtelijk bevel en zijn de gebouwen van de Spaanse scheidsrechterscommissie doorzocht.

Onderzoeksrechtbank doet huiszoeking door vermeende omkoping Barcelona
© Pro Shots

Eerder dit kalenderjaar werd bekend dat Barcelona hoofdrolspeler is in een corruptiezaak. Tussen 2016 en 2018 maakte Barcelona miljoenen over naar het bedrijf DASNIL 95, het bedrijf van toenmalig voorzitter van de Spaanse scheidsrechterscommissie José Negreira. Barcelona bevestigde dat de club daar technische rapporten over de Spaanse scheidsrechters voor terugkreeg. Het Openbaar Ministerie en de UEFA zijn een onderzoek gestart en daarin is nu de volgende fase aangebroken.

In het huiszoekingsbevel viel te lezen dat Aguirre Barcelona beschuldigt van omkoping, waardoor de Guardia Civil (Spaanse politie-eenheid) binnen mocht vallen op het hoofdkwartier van de Spaanse scheidsrechterscommissie. 'Negreira ontving in achttien jaar tijd via zijn bedrijf, of dat van zijn zoon, ruim zeven miljoen euro', valt te lezen in het bevel dat in handen is van diverse Spaanse media.

Omkoping
'Als publiek figuur werd Negreira geacht onpartijdig te zijn. Deze betalingen zijn onverenigbaar met die opvatting. Het is ontoelaatbaar om een bepaald team uit La Liga van adviezen te voorzien.' Volgens Aguirre gaat het hier niet eens om sportcorruptie, maar hij gaat nog een stap verder en beschuldigt Barcelona van omkoping. 'We maken onderscheid in passieve omkoping, dat gaat om Negreira en zijn zoon, en actieve omkoping, waar Barcelona van verdacht wordt.'

In het kader van het onderzoek worden er geen uitspraken gedaan over eventuele vondsten bij de inval bij de scheidsrechterscommissie. De huidige president van Barcelona Joan Laporta gaf eerder nog aan er volledig van overtuigd te zijn dat Barcelona niets heeft gedaan met de intentie er sportief voordeel uit te halen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.