Omstreden goal helpt Vitesse naar tweede plaats

Vitesse heeft zich met de derde zege op rij naar de tweede plaats gewerkt. Maar de Arnhemse club had wel een controversiële treffer nodig om NAC Breda op eigen veld te verslaan (1-2).

Halverwege de eerste helft maakte Vitesse zich niet geliefd in het Rat Verlegh Stadion. Vooral Jelle ten Rouwelaar kon zijn woede niet onderdrukken nadat de ploeg van trainer Peter Bosz de uiteindelijk winnende treffer had gemaakt.

De doelman van NAC had kort voor de 1-2 de bal uitgetrapt om de wissel van zijn geblesseerde teamgenoot Rydell Poepon mogelijk te maken. Tot zijn onvrede gooide Vitesse de bal niet terug, maar ging het voor het eigen succes.

En dat succes kwam er ook. Mike Havenaar (foto) rondde fraai af na een voorzet van Christian Atsu. Ten Rouwelaar kon dat niet voorkomen en moest zijn geuite woede bekopen met een gele kaart.

Vitesse had met het doelpunt weer orde op zaken gesteld nadat het de snelle voorsprong onnodig uit handen had gegeven. Want twee minuten na de snelle Arnhemse openingstreffer van Zakaria Labyad kwam NAC Breda op gelijke hoogte uit een strafschop, die het gevolg was van een onnodige actie van Frank van der Struijk op Poepon. Jordy Buijs scoorde vanaf elf meter.

Na rust bleef een sportieve revanche op Vitesse achterwege. NAC Breda kreeg wel kansen om de stand gelijk te trekken. Onder anderen Kees Kwakman had de 2-2 op zijn voet. Maar de thuisploeg kon zich aan de andere kant ook gelukkig prijzen dat het Arnhemse overwicht niet leidde tot meer treffers voor Vitesse.

Door het resultaat klimt Vitesse ten koste van FC Twente naar de tweede plaats. De Tukkers kunnen met een succes bij Go Ahead Eagles de wisseling weer ongedaan maken. NAC is door het verlies allerminst verlost van zorgen om handhaving.