Omstreden goal helpt Valencia langs Levante

Valencia verkleinde de achterstand op Barcelona door een omstreden winnende goal van Mista tegen stadgenoot Levante. Sevilla verspeelde twee punten tegen Getafe.

Valencia-Levante 2-1
Veertig jaar moest Levante wachten op de derby tegen Valencia op het hoogste niveau. De pittige broederstrijd leverde een nederlaag op voor de promovendus, die zich bestolen voelt. In de eerste 45 minuten lukte het de bezoekende ploeg van de geschorste coach Bernd Schuster (die vanaf de tribune toekeek) nog wel om het spel te ontregelen, maar na bloedeloze eerste helft maakten Rubén Baraja (foto) en Mista snel het verschil namens de kampioen.

In de 51ste minuut kopte Baraja bij de tweede paal een voorzet van Rufete via de grond binnen. Zes minuten later zorgde Mista voor een omstreden tweede goal. Bij de tweede paal kopte hij een vrije trap van Stefano Fiore tegen doelman José Luis Mora, waarna de bal volgens de arbitrage de doellijn zou zijn gepasseerd, hetgeen fel werd ontkend door spelers van Levante. Televisiebeelden konden niet aantonen dat de bal de lijn had overschreden.

Valencia verzuimde vervolgens om enkele goede kansen om te zetten in nog meer goals. Pablo Aimar raakte onder meer de lat. De missers leverden een spannende slotfase op, toen de net ingevallen Edwin Congo in de 73ste minuut de 2-1 maakte. De Colombiaan kopte simpel de bal in het lege doel, nadat de als een dolle uitgelopen doelman Santiago Cañizares was verschalkt door een voorzet van Félix Ettien.

In de slotfase waren beide ploegen nog dichtbij een treffer, maar Valencia behield uiteindelijk de kleine marge. Door de zesde zege in zeven duels verkleint Valencia het verschil met koploper Barcelona tot zeven punten. Barça komt zondag in actie bij Villarreal. Levante leed de vijfde nederlaag op rij.

Sevilla-Getafe 0-0
Sevilla slaagde er niet om om zich te ontdoen van Getafe. De Andalucische ploeg mocht zelfs blij zijn dat het niet tegen de eerste thuisnederlaag van het seizoen aanliep, want de beste kansen waren voor de promovendus. Doelman Esteban was uitblinker names Sevilla, dat hij met enkele fraaie reddingen overeind hield.

Numancia-Athletic de Bilbao 1-1
Athletic verzuimde te winnen bij de hekkensluiter van de Primera División. Vlak voor rust had Asier Del Horno de Baskische formatie nog wel op een 1-0 voorsprong gezet met een rake kopbal. Maar halverwege de tweede helft knalde Luis Tevenet de bal dankzij het gladde veld vanaf dertig meter onder keeper Daniel Aranzubia door in het doel.