Olympische Spelen: winst Team GB, Spanje al naar huis

Klik hier voor alle standen in de groepen.

Tijdens de Olympische Spelen volgt Voetbal International het voetbaltoernooi voor de mannen op de voet. Iedere speeldag brengen we een overzicht met de wedstrijden. Spanje – Honduras 0-1Honduras zorgde voor een enorme verrassing in Groep D. Het favoriete Spanje, dat het openingsduel met 1-0 had verloren van Japan, ging opnieuw met deze cijfers onderuit. Na de openingstreffer van Jerry Bengtsson probeerden de Spanjaarden 83 minuten lang de gelijkmaker te forceren, maar lukte dat niet. Ook de aanwezigheid van toppers als David De Gea (foto), Jordi Alba, Juan Mata, Javi Martinéz, Iker Muniain en Adrián mocht niet baten. Opmerkelijk was dat er liefst dertien gele kaarten werden uitgedeeld in Newcastle. Na twee speelronden is Japan al zeker van de kwartfinale, staat Honduras op vier punten en bezetten Marokko (één punt) en Spanje de derde en vierde plaats. Groot-Brittannië – Verenigde Arabische Emiraten 3-1Pas in de slotfase kon het gastland afstand nemen. Team Great-Britain kwam door een rake kopbal van Ryan Giggs (38), die zich met die goal de oudste doelpuntenmaker ooit op het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen mag noemen, al snel op voorsprong. Maar na precies een uur spelen zorgde Rashed Eisa Saeed Alfalasi voor de gelijkmaker. Uiteindelijk door treffers van de invallers Scott Sinclair en Daniel Sturridge gingen de Britten met de zege aan de haal. Senegal versloeg eerder op de dag in Groep A Uruguay en gaat samen met Team GB aan kop met vier punten, gevolgd door Uruguay met drie. De Verenigde Arabische Emiraten zijn puntloos en reeds uitgeschakeld. Woensdag staat de kraker Groot-Brittannië-Uruguay op het programma.Japan-Marokko 1-0Japan heeft zich in Groep D verrassend snel geplaatst voor de kwartfinale. Na de stunt tegen Spanje (1-0 zege) wonnen de Aziaten in Newcastle ook van het Marokko van bondscoach Pim Verbeek. De Nederlander deed in zijn basiself een beroep op Zakaria Labyad (Sporting Lissabon) en Nordin Amrabat (Galatasaray), maar zij konden evenals de invallers Imad Najah (PSV) en Soufian El Hassnaoui (De Graafschap) een nederlaag niet voorkomen. Kensuke Nagai zorgde in de slotminuten met de enige goal van de wedstrijd voor vreugde bij de Japanners. Senegal-Uruguay 2-0Senegal heeft op het voetbaltoernooi van de Olympische Spelen eveneens voor een verrassing gezorgd. Nadat eerder nog Team Great-Britain op 1-1 was gehouden, won de ploeg nu van Uruguay. Ruim een uur speelden de Afrikanen met tien man, nadat Abdoulaye Ba voor het onreglementair stoppen van een doorgebroken speler met rood mocht inrukken. Die kaart viel na precies een half uur spelen en bij een tussenstand van 1-0. De Senegalees Moussa Konaté (foto onder) had de score geopend na tien minuten, en bracht zijn ploeg in ondertal zelfs nog op een 2-0 voorsprong. Ook de vedetten Luis Suarez en Edinson Cavani konden de aansluitingstreffer niet meer forceren. Datzelfde gold voor Nicolás Lodeiro, die zich in de vorige wedstrijd nog tot matchwinner kroonde door de 2-1 te maken tegen de Verenigde Arabische Emiraten. Zuid-Korea - Zwitserland 2-1Zuid-Korea heeft met 2-1 gewonnen van Zwitserland en is daardoor gedeeld koploper in Groep B samen met Mexico. Chu-Young Park en Bo-Kyung Kim scoorden voor de Aziaten, terwijl Innocent Emeghera namens de Zwitsers trefzeker was. Net als Mexico heeft Zuid-Korea nu vier punten. Zwitserland en Gabon volgen op drie punten achterstand.Brazilië – Wit-Rusland 3-1Brazilië is na twee wedstrijden in Groep C al zeker van een plaats bij de laatste acht. Heel even leek het erop dat Wit-Rusland kon stunten, maar Pato, Neymar en de kersverse Chelsea-aanwinst Oscar brachten hun land de tweede zege van het olympisch toernooi.De tot Wit-Rus genaturaliseerde Braziliaan Renan Bressan bekroonde een vloeiende aanval in de achtste minuut met een doelpunt, door een voorzet van rechtsback Aleksei Kozlov tegendraads achter de Braziliaanse sluitpost Norberto Neto te koppen. Nauwelijks zeven minuten later trok Brazilië de stand alweer gelijk. Neymar bediende Pato op maat met een indraaiende bal, die door de AC Milan-spits met het hoofd tegen de touwen werd gewerkt (foto onder). In de tweede helft stond Neymar ook aan de basis van de 2-1. Hij krulde een vrije trap schitterend langs de Wit-Russische muur en de vergeefs naar de hoek zwevende keeper Aleksandr Gutor. Vlak voor tijd bereidde Neymar eveneens de 3-1 voor. Met een hakballetje stelde hij de mee opgekomen Oscar in staat om de derde Braziliaanse treffer van de middag te maken. Mexico – Gabon 2-0Mexico verwierf zichzelf in Groep B een goede uitgangspositie voor het halen van de kwartfinale. Dankzij twee doelpunten van de bij Tottenham Hotspur overbodige Giovani dos Santos versloeg El Tri Gabon met 2-0. Giovani kwam pas in de rust in het elftal van bondscoach Luis Tena. Achttien minuten in de tweede helft zorgde hij op aangeven van aanvaller Oribe Peralta voor de openingstreffer. Twee minuten in blessuretijd schoot de voormalige Barcelona-speler raak vanaf de stip. Egypte - Nieuw-Zeeland 1-1Egypte en Nieuw-Zeeland hebben elkaar op de Olympische Spelen in het tweede groepsduel van Groep C in evenwicht gehouden. Beide ploegen schieten met die remise weinig op.Zowel Egypte als Nieuw-Zeeland ging in het eerste duel onderuit, tegen respectievelijk Brazilië (2-3) en Wit-Rusland (1-2). Zondag kwam Nieuw-Zeeland op Old Trafford in Manchester op voorsprong na zeventien minuten door een treffer van Chris Wood. Nog voor rust repareerde Mohamed Salah de schade, waarna er in het tweede bedrijf niet meer werd gescoord. De nummers één en twee kwalificeren zich voor de kwartfinales. Zoals gezegd is Brazilië dus al geplaatst en is Wit-Rusland tweede. Foto: VI Images