Olympische Spelen: Groot-Brittannië naar laatste acht

Tijdens de Olympische Spelen volgt Voetbal International het voetbaltoernooi voor de mannen op de voet. Iedere speeldag brengen we een overzicht met de wedstrijden. Groot-Brittannië - Uruguay 1-0

De Britten hebben zich dankzij een 1-0 overwinning op Uruguay als groepshoofd geplaatst voor de kwartfinale van het Olympisch toernooi. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd in de blessuretijd van de eerste helft gemaakt: Daniel Sturridge tikte simpel binnen na goed voorbereidend werk van Joe Allen.

De ploeg van bondscoach Stuart Pearce, waar Ryan Giggs enigszins verrassend op de bank zat, had in de tweede helft het geluk dat Uruguayaan Luis Suarez nogal slordig omsprong met een aantal flinke kansen.

Voor de Zuid-Amerikanen is het toernooi na de nederlaag ten einde. Groot-Brittanië gaat door naar de laatste acht en treft op 4 augustus Zuid-Korea, dat als tweede eindigde in de tweede poule.

Senegal - Verenigde Arabische Emiraten 1-1Naast Groot-Brittannië plaatste Senegal zich als nummer twee van de groep (met vijf punten uit drie duels) voor de kwartfinale. De Afrikanen hielden de VAE op een gelijkspel en spelen nu tegen Mexico, de winnaar van Groep B.

Spanje - Marokko 0-0Nadat het doek voor medaille-kandidaat Spanje al eerder was gevallen, is het Olympische toernooi nu ook voor Marokko ten einde. De twee ploegen hielden elkaar in de laatste groepswedstrijd keurig in evenwicht.

De Marokkaanse bondscoach Pim Verbeek had basisplaatsen ingeruimd voor ex-PSV'ers Zakaria Labyad en Nordin Amrabat (Soufian El Hassnaoui kwam als invaller binnen de lijnen), maar dat resulteerde niet in een goede uitslag. De ploeg ging strijdend ten onder tegen een ongeïnspireerd Spanje, dat het toernooi zonder gemaakte doelpunten verlaat.

Japan - Honduras 0-0Honduras wist op voorhand dat een gelijkspel tegen Japan, dat na twee overwinningen al zeker was van een plaats in de kwartfinale, voldoende zou zijn om zich eveneens te plaatsen. Dat gelijke spel kwam er. De ploegen scoorden niet. Bij Japan, dat een kwartfinale tegen Egypte te wachten staat, speelde overigens VVV-verdediger Maya Yoshida.

Brazilië - Nieuw-Zeeland 3-0De Zuid-Amerikanen hebben zich met speels gemak geplaatst voor de kwartfinale van het Olympische toernooi. Nadat de Goddelijke Kanaries eerder al wonnen van Egypte (3-2) en Wit-Rusland (3-1), was de ploeg van bondscoach Mano Menezes woensdag veel te sterk voor Nieuw-Zeeland: 3-0.

Door doelpunten van Danilo en Leandro Damião werd de ruststand van 2-0 bereikt, in de tweede helft bepaalde Sandro de eindstand op 3-0. De All Whites hadden niet veel in te brengen en wisten de schade met kunst - en vliegwerk beperkt te houden.

Brazilië is nu met negen punten uit drie duels verzekerd van een plaats bij de laatste acht. Deze wedstrijd, tegen Honduras, wordt op 4 augustus gespeeld.

Egypte-Wit-Rusland 3-1Na Brazilië plaatste Egypte zich als tweede land van de groep voor de kwartfinale. De Noord-Afrikanen versloegen concurrent Wit-Rusland met 3-1 en wipten zo met vier punten uit drie duels over de Wit-Russen heen.

Overige uitslagenMexico - Zwitserland 1-0Zuid-Korea - Gabon 0-0 Bekijk hier de stand in de vier groepen. Foto: VI Images