Oekraïne dient officieel verzoek in om Iran uit te sluiten van WK

Reacties

De voetbalbond van Oekraïne (UAF) gaat een verzoek indienen om Iran uit te sluiten van het komende WK. Het uitvoerend comité van de UAF kwam maandag bij elkaar en besloot om officiële stappen te zetten om het standpunt kenbaar te maken aan de FIFA, zo meldt de BBC.

Oekraïne dient officieel verzoek in om Iran uit te sluiten van WK
© Pro Shots

Het verzoek volgt op de golf van protesten in Iran die ontstond na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die halverwege september werd gearresteerd omdat ze zich niet zou hebben gehouden aan de geldende kledingvoorschriften van Iran. De oproerpolitie treedt hard op tegen de demonstranten: volgens een mensenrechtenorganisatie in Iran zijn al zeker 284 mensen om het leven gekomen en 14.000 demonstranten gearresteerd.

De manier waarop de Iraanse regering optreedt, is volgens de UAF 'in strijd met de principes en de normen' van de FIFA. Bovendien wijst de UAF op 'de mogelijke betrokkenheid van Iran bij de militaire agressie van Rusland jegens Oekraïne'. Iran ontkent partij te kiezen in de Oekraïne-oorlog, maar neergekomen drones in Oekraïne zouden wel afkomstig zijn uit het land.

Vorige week pleitte Shakhtar Donetsk-voorzitter Sergei Palkin al voor het uitsluiten van Iran. Hij vindt dat Oekraïne de plek op het WK moet overnemen. Het land werd tijdens de play-offs nog uitgeschakeld door Wales, dat op het WK in dezelfde poule als Iran is ingedeeld. De eerste wedstrijd van Iran is op 21 november tegen Engeland.

Wereldkampioenschap

Stand Groep B Wereldkampioenschap 2022 Qatar

Wereld

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Engeland
3
2
1
0
9-2
+7
7
2
Verenigde Staten
3
1
2
0
2-1
+1
5
3
Iran
3
1
0
2
4-7
-3
3
4
Wales
3
0
1
2
1-6
-5
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.