Oefenpot wordt benefietwedstrijd: een bijzondere avond voor Marokko

Reacties

Plezier om voetbal en verdriet om de realiteit kwamen op de dinsdagavond heel dicht bij elkaar in Lens. De nationale elftallen van Marokko en Burkina Faso hadden maanden geleden al afgesproken om te oefenen tegen elkaar, maar door de verwoestende aardbeving van vorige week kwam de oefeninterland in een compleet ander daglicht te staan. Bondscoach Walid Regragui vertelt erover.

Oefenpot wordt benefietwedstrijd: een bijzondere avond voor Marokko
© Pro Shots
Marokko
Marokko
1 - 0
Burkina Faso
Burkina Faso

'Het was aan ons om de mensen te laten zien dat Marokko op kan staan en naar voren kan kijken', sprak de bondscoach van Marokko uit na de gewonnen oefeninterland. Het was niet de winst die telde, maar het idee van wederopstanding. Kort na de aardbeving besloot de Marokkaanse bond de wedstrijd tegen Liberia uit te stellen, maar er werd bewust voor gekozen om wel in actie te komen tegen Burkina Faso.

'We wisten dat veel mensen naar deze wedstrijd gingen kijken en dat ook zij het verdienden om een beetje te glimlachen. We zijn hier om onder elkaar te zijn, dit was een feest zonder feeststemming', beschreef Regragui de situatie. De oefeninterland tegen Burkina Faso werd omgedoopt tot benefietwedstrijd. In en rondom het stadion werd gecollecteerd voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Het dodental gaat inmiddels richting de drieduizend, terwijl meer dan vijfduizend mensen gewond zijn geraakt.

De oefeninterland begon met een minuut stilte, maar tijdens dat mooie moment werd massaal de eerste soera uit de Koran uitgesproken. Na het enige doelpunt van de wedstrijd, gemaakt door Azzedine Ounahi in de eerste helft, gingen de spelers van Marokko op de knieën voor een gebed. 'Ik ben zo trots op mijn landgenoten', sprak Regragui uit. 'We hebben een golf aan solidariteit meegemaakt. Je ziet dat als er problemen zijn, hoe groot dan ook, we elkaar helpen. Het is een moeilijk moment voor het land, maar zoals altijd staan we weer op. We gaan het maximale geven om de families van overledenen en gewonden te ondersteunen.'

Dat lieten de internationals van Marokko al zien. Na de afgelasting van het duel met Liberia meldden diverse spelers zich om bloed te doneren. De UEFA en FIFA kondigden al aan dat er op de internationale velden een minuut stilte wordt gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de natuurramp. De KNVB nam dit over, waardoor bij de hervatting van de Nederlandse prof- en amateurcompetities een minuut stilte in acht genomen gaat worden.

Bondscoach Walid Regragui op de persconferentie na de interland met Burkina Faso.
© Pro Shots
Bondscoach Walid Regragui op de persconferentie na de interland met Burkina Faso.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.