Noord-Macedonië houdt na zinderende slotdag hoop op WK-primeur

Reacties

Noord-Macedonië mag hoop houden op de eerste WK-deelname uit de geschiedenis van het land. De ploeg won zondag van IJsland in Groep J van de WK-kwalificatiereeks en verzekerde zich zo van een play-offticket. Roemenië viel buiten de boot.

Noord-Macedonië houdt na zinderende slotdag hoop op WK-primeur
© Pro Shots
Noord-Macedonië
Noord-Macedonië
3 - 1
IJsland
IJsland

Aangezien Duitsland zich al had verzekerd van de eerste plek en het WK-ticket ging het er zondag vooral om welk land in Groep J de tweede plek zou bemachtigen. De nummers twee kunnen in de play-offs alsnog een plek op het WK veiligstellen. Noord-Macedonië moest winnen van IJsland om Roemenië onder zich te houden. Het land was afgelopen zomer voor het eerst actief op het EK en houdt nu ook hoop op de eerste WK-deelname uit de geschiedenis.

De missie was duidelijk voor Noord-Macedonië, dat al na zeven minuten op voorsprong kwam tegen het al uitgeschakelde IJsland. AZ-aanvaller Albert Gudmundsson stond in de basis bij de bezoekers en zag Ezgjan Alioski de score openen op aangeven van Aleksandar Trajkovski. De thuisploeg had in de eerste helft niets te duchten van IJsland, maar door de 2-0 van Darko Churlinov ging een streep vanwege buitenspel.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

IJsland had geen zicht meer op een WK-ticket, maar probeerde wel de sportieve plicht te vervullen tegen Noord-Macedonië. Na 54 minuten maakte Jón Dagur Thorsteinsson namelijk de 1-1 en kon Noord-Macedonië weer opnieuw beginnen. Het thuisland drukte vervolgens door en kwam al snel weer op voorsprong via Eljif Elmas, die na een klutssituatie het laatste zetje gaf en zo een feest ontketende in het stadion.

Dat feest kon in de slotfase met meer zekerheid gevierd worden. IJsland kwam met tien man te staan na de tweede gele kaart voor Isak Johannesson en Elmas maakte daarna aan alle twijfel een eind door de 3-1 te maken. Zo verzekerde Noord-Macedonië zich van deelname aan de play-offs.

Liechtenstein
Liechtenstein
0 - 2
Roemenië
Roemenië

Roemenië streed voor de laatste WK-kans en deed met de winst op Liechtenstein ook wat het moest doen. De vroege openingstreffer van Dennis Man leek het startschot voor een grote uitslag, maar ondanks ruim dertig schoten hadden de Roemenen moeite met scoren. Nicolae Stanciu liet voor rust een uitgelezen kans op 0-2 liggen toen hij een penalty miste. De thuisploeg liet aanvallend bar weinig zien, maar hield de Roemenen in het restant van de wedstrijd wel lange tijd van het scoren af. Pas na 87 minuten viel de 0-2 via Nicusor Bancu. Vlak voor die goal was de pas vijftienjarige Enes Sali ingevallen voor zijn debuut in de Roemeense nationale ploeg.

Armenië
Armenië
1 - 4
Duitsland
Duitsland

Duitsland was dus al zeker van de eerste plek en won ook de laatste kwalificatiewedstrijd. Kai Havertz opende al na een kwartier de score en nadat de bal voor rust op de stip ging, schoot Ilkay Gündogan raak voor 0-2. De middenvelder van Manchester City durfde in de tweede helft zijn tweede treffer nauwelijks te vieren. Zijn schot leek namelijk een eenvoudige vangbal te worden voor de debuterende keeper Stanislav Buchnev, maar de doelman liet de bal uit zijn handen glippen. Na een rake strafschop van Henrikh Mkhitaryan herstelde Duitsland de marge via Jonas Hofmann: 1-4.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

WK Kwalificatie Europa

Stand Groep J WK Kwalificatie Europa 2022 Qatar

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Duitsland
10
9
0
1
36-4
+32
27
2
Noord-Macedonië
10
5
3
2
23-11
+12
18
3
Roemenië
10
5
2
3
13-8
+5
17
4
Armenië
10
3
3
4
9-20
-11
12
5
IJsland
10
2
3
5
12-18
-6
9
6
Liechtenstein
10
0
1
9
2-34
-32
1
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Noord-Macedonië
Meer over Noord-Macedonië
Meer Duitsland
Meer over Duitsland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.