Nog een rel in Afrika: wisselfout dreigt WK-droom DR Congo te verstoren

Reacties

Juist nu DR Congo (voorheen Zaïre) mag dromen van de eerste WK-deelname sinds 1974, dreigt uitsluiting van de Afrikaanse WK-kwalificatiereeks. Aanleiding is een wisselfout van bondscoach Héctor Cúper (foto).

Nog een rel in Afrika: wisselfout dreigt WK-droom DR Congo te verstoren
© Pro Shots
DR Congo
DR Congo
2 - 0
Benin
Benin

De 65-jarige Argentijn, die begin deze eeuw nog in de Europese top werkte bij clubs als Valencia en Internazionale, wisselde tijdens het kwalificatieduel met Benin namelijk één keer te vaak. Cúper liet weliswaar 'slechts' vier spelers invallen, hij deed dat wel op vier afzonderlijke momenten. De regel schrijft voor dat vijf wissels zijn toegestaan, maar wel op slechts drie momenten in de wedstrijd.

DR Congo plaatste zich zondag met spelers als Chancel Mbemba (FC Porto), Gaël Kakuta (ex-Vitesse), Yannick Bolasie (ex-Everton) en Dieumerci Mbokani (ex-Anderlecht) voor de play-offs van de Afrikaanse kwalificatiereeks door met 2-0 van Benin te winnen. Dat land heeft een klacht ingediend bij de FIFA over het verkeerde aantal wissels, daardoor dreigt echter diskwalificatie voor De Luipaarden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Matchfixing
Er was na de laatste speelronde van de groepsfase in de Afrikaanse kwalificatiereeks ook al het nodige te doen rond het duel tussen Ghana en Zuid-Afrika (1-0), dat meent dat er sprake was van matchfixing. 'We hebben informatie dat Ghana wist dat ze een strafschop zouden krijgen, alleen de vraag was wanneer. Dat bevestigt onze vermoedens.' De bond van Zuid-Afrika heeft een klacht ingediend bij de FIFA.

WK Kwalificatie Afrika

Stand Ronde 2 Groep J WK Kwalificatie Afrika 2022 Qatar

Afrika

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
DR Congo
6
3
2
1
9-3
+6
11
2
Benin
6
3
1
2
5-4
+1
10
3
Tanzania
6
2
2
2
6-8
-2
8
4
Madagascar
6
1
1
4
4-9
-5
4
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer WK Kwalificatie Afrika
Meer over WK Kwalificatie Afrika
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.