Nilis wil Dessers bij Rode Duivels: 'Meer een nummer 9 dan Benteke en Batshuayi'

Reacties

Cyriel Dessers bij de nationale ploeg van België: het leek lange tijd een utopie, maar een dergelijk scenario lijkt steeds realistischer te worden. Als het aan Luc Nilis ligt, komt het er in ieder geval van. 'Als je scoort, kan de bondscoach niet om je heen.'

Nilis wil Dessers bij Rode Duivels: 'Meer een nummer 9 dan Benteke en Batshuayi'
© Pro Shots

Het was op 5 december 2019 helemaal niet zo'n verbazingwekkende tweet van de Nigeriaanse voetbalbond. De NFF slingerde een foto van Dessers online, met daarbij de mededeling dat hij zich per direct beschikbaar stelde voor The Super Eagles. 'Na een paar gesprekken met bondsvoorzitter Amaju Pinnick heb ik besloten om me volledig op Nigeria te richten', zo werd de spits geciteerd. 'Ik ga knokken om onderdeel te worden van het team en wil met het land vechten voor meer succes. Ik ben een trotse Nigeriaan en ik kan niet wachten om mijn droom te verwezenlijken: het groen-wit-groen dragen.'

Niet zo vreemd, aangezien het op dat moment onmogelijk leek dat Dessers ooit voor topland België zou mogen spelen. Ga maar na. De in Tongeren geboren aanvaller speelde in de jeugd van OH Leuven, maar speelde daar slechts één duel in het eerste. Ook bij Sporting Lokeren (vier competitiegoals in twee jaar) was hij bepaald geen goalgetter. Dat werd hij daarna bij NAC Breda wél, zoals hij er ook uitgroeide tot publiekslieveling. Bij FC Utrecht was hij nooit onomstreden, maar eind 2019 had hij zijn vorm bij Heracles Almelo weer helemaal teruggevonden. Hij deed het goed, dat zeker, maar toch zeker nog niet goed genoeg voor een plek bij De Rode Duivels?

Ondertussen kwam het voor Dessers overigens nog niet tot een interland voor Nigeria. In maart van dit jaar werd hij wel voor het eerst opgeroepen, maar door het coronavirus werd het tweeluik tegen Sierra Leone afgelast.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bijna acht maanden na de mededeling van de Nigeriaanse bond, ziet de wereld er plotseling heel anders uit. Hij werd vorig seizoen mede-topscorer van de Eredivisie, maakte voor een paar miljoen de overstap naar RC Genk, waar hij in de voorbereiding vooralsnog indruk heeft gemaakt. Hij scoorde tot nu toe al in de oefenduels met nota bene de Nederlandse tegenstanders Excelsior, FC Utrecht en AZ, en staat er goed op bij onze zuiderburen. En dus is het ooit onbereikbaar geachte doel (interlands spelen voor België) ineens erg dichtbij gekomen.

Dat is in ieder geval de mening van PSV-icoon Nilis. De regionale krant Het Belang van Limburg zette de voormalig topspits aan tafel met Dessers, wat volgde was een fraai gesprek. Een gesprek waarin Nilis bovendien de loftrompet steekt over de 25-jarige aanvaller. 'Ik zou jou er altijd bij nemen', zo richt hij zich tot Dessers. 'Met alle respect voor Christian Benteke en Michy Batshuayi (de Belgische spitsen van Crystal Palace en Chelsea, red.), maar jij bent meer een nummer 9. Als je scoort, kan de bondscoach niet om je heen, Cyriel.'

Dessers reageert koeltjes op die mooie woorden én op het feit dat er in België inderdaad geruchten gaan dat hij in beeld is bij de nationale ploeg. 'Een van mijn beste vrienden is videoanalist bij De Rode Duivels, dus ik vang weleens iets op, maar ik heb zelf nog niet met Roberto Martínez gesproken. Ik focus me nu eerst op Genk en goals maken, de rest komt vanzelf. Dat is altijd mijn motto geweest. België? Nigeria? Misschien word ik ergens opgeroepen, misschien niet. Op dit moment is de nationale ploeg geen issue, pas in september zullen we meer weten.' Daarmee doelt hij op de Nations League-wedstrijden van België tegen Denemarken en IJsland, aangezien Nigeria dan geen interlands speelt.

Dat Dessers überhaupt al vooruitkijkt naar die wedstrijden, is fraai te noemen. Zo sprak hij in december nog tegen TC/Tubantia: 'België is nooit een serieuze optie geweest, daarom schipper ik ook niet tussen de twee landen. De Belgische ploeg heeft de beste lichting ooit, met topspitsen als Romelu Lukaku, Batshuayi en Dries Mertens. Jongens van mijn eigen leeftijd, die nog net zo lang zullen spelen als ik. Ik maak me geen illusies.'

Toegegeven: Lukaku en Mertens zijn Europese top, van een andere orde. Maar een paar maanden na die uitspraken is het helemaal niet zo'n ondenkbare illusie meer dat hij een oproep uit het land van zijn vader gaat krijgen. Zoals ook het land van zijn moeder nog altijd naar hem lonkt. Wat het ook wordt: het feit dat zijn naam genoemd wordt, mag Dessers zien als een fraai compliment.

Dessers trots op plek in rijtje Romário, Ronaldo en Van Nistelrooy: 'Niet slecht hè?'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.