Nieuwelingen belangrijk voor Roda JC en Willem II

De Eredivisie-clubs bereiden zich voor op het nieuwe seizoen. VI houdt een overzicht bij van de oefenwedstrijden, ook per dag. Op zaterdag komen de nodige ploegen in actie.

Zeeuwse selectie – Willem II 0-3
Dat Willem II nog nadrukkelijk zoekt naar versterking, zal niemand verbaasd hebben die de wedstrijd van de Tilburgers tegen de Zeeuwse selectie bekeek. De amateurs bleven vrij eenvoudig op de been en konden voor rust via een strafschop zelfs de leiding nemen, maar het buitenkansje werd verprutst. Uiteindelijk zorgde de van Arsenal overgekomen Daniel Crowley, vorig seizoen op huurbasis actief voor Go Ahead Eagles, na 54 minuten de 0-1 op het scorebord. Niet veel later werd het duel beslist door een rake kopbal van Fran Sol. Een late goal van Kostas Tsimikas bepaalde de eindstand op 0-3.

FC Eindhoven – Roda JC Kerkrade 2-3
De aanwinsten van Roda JC voelen zich al prima thuis bij de Limburgers, bleek tijdens het oefenduel met FC Eindhoven. Zo nam de van Anderlecht gehuurde spits Jorn Vancamp de 0-1 voor zijn rekening en was de Belg de aangever bij de 1-2 van Simon Gustafson, die wordt gehuurd van Feyenoord. Tussendoor had Mart Lieder vanaf de penaltystip voor de 1-1 gezorgd. Roda liep na rust uit naar 1-3 door een goal van Celestin Djim. De einstand werd op 2-3 bepaald door Dennis van Vaerenbergh, die trefzeker was met een kopbal.

SC Freiburg - Feyenoord 1-0
Lees hier het wedstrijdverslag.

FC Groningen - Granada 2-2
Nadat er in de met een kleine zesduizend supporters bemande Euroborg afscheid was genomen van Simon Tibbling, die naar Brøndby vertrekt, kwam FC Groningen al na negen minuten op voorsprong. Oussama Idrissi was uit de rebound trefzeker. In de 22ste minuut zetten de noorderlingen het overwicht om in de 2-0. Juninho Bacuna was de maker.

Na rust kwam Granada uiteindelijk nog langszij. Pedro kopte raak en Darwin Machis benutte een strafschop. Daar bleef het in de slotfase bij. Groningen vervolgt de voorbereiding nog met wedstrijden tegen FC Emmen en Real Sociedad alvorens de formatie van Ernest Faber de competitie start met de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen.

IVO Velden - VVV-Venlo 0-13
VVV had geen kind aan tweedeklasser IVO Velden. Het duurde lang voordat de Limburgers de score openden: testspeler Hans Nunoo Sarpei, die indruk maakt in Venlo, was trefzeker met een afstandsschot. Daarna ging het hard. De twee ploegen ging met 0-5 rusten en in het tweede bedrijf voegde de ploeg van Maurice Steijn daar nog acht treffers aan toe. Aanwinsten Terry Antonis (drie goals) en Lennart Thy (twee goals) waren beiden op schot.

NAC Breda - RKC Waalwijk 2-1
NAC blijft ongeslagen in de voorbereiding middels een zege op RKC. Binnen het half uur stond de promovendus op voorsprong tegen de provinciegenoot door een treffer van Manchester City-huurling Thierry Ambrose. Op slag van rust trok testspeler Roy Rudonja de stand gelijk. Uiteindelijk werd Ambrose toch matchwinner, door twintig minuten voor tijd ook zijn tweede treffer aan te tekenen.

SC Heerenveen – Gençlerbirligi 1-0
Vrijdag zorgde de Turkse ploeg nog voor ophef. Het oefenduel met PEC Zwolle werd vanwege overhit geraakte gemoederen voortijdig gestaakt. Tegen de Friezen werd het einde van het duel wel gehaald. Heerenveen trok daarbij aan het langste eind. Na 39 minuten was Martin Ødegaard de maker van het doelpunt. Ondanks een kans voor Morten Thorsby in de slotfase bleef het daarbij. Voor Heerenveen was het de voorlaatste oefenwedstrijd. Volgende week zondag is Trabzonspor nog sparringpartner. Op zondag 13 augustus begint voor de formatie van Jurgen Streppel de competitie met een uitwedstrijd. Dan wacht direct het beladen bezoek aan FC Groningen.

ADO Den Haag - De Graafschap 1-0
Gemakkelijk ging het allerminst, maar ADO heeft de oefenwedstrijd tegen De Graafschap winnend afgesloten: 1-0. Het enige doelpunt van de wedstrijd kwam na een klein uur spelen op naam van Danny Bakker, die scoorde met een vrije trap. Elson Hooi maakte zijn debuut voor ADO.

Go Ahead Eagles - Excelsior 0-2
Ook de Kralingers oefenden zaterdag tegen een Jupiler League-ploeg: Go Ahead Eagles. In Terwolde wisten ze pas na de pauze hun dominantie om te zetten in treffers. Eerst werkte Xandro Schenk de bal in eigen doel, een kwartier voor tijd zette Ali Messaoud de eindstand op het scorebord: 0-2.

IVO Velden- VVV-Venlo0-13
 Antonis (3), Van Crooij (2), Thy (2), Tissoudali (2), eigen doelpunt (2), Sarpei, Seuntjens
SC Freiburg (Dui)- Feyenoord1-0

Zeeuwse selectie- Willem II0-3