Nieuwe bobo-rel in de maak: 'Heel Senegal zal de FIFA uitlachen'

Reacties

De FIFA doet er naar eigen zeggen alles aan schoon schip te maken, maar heeft de schijn richting de toewijzing van het WK 2026 wéér tegen. Uit bronnen van de BBC blijkt dat er een nieuwe rel in de maak is bij de wereldvoetbalbond.

Nieuwe bobo-rel in de maak: 'Heel Senegal zal de FIFA uitlachen'

Bron van alle onrust zijn beschuldigingen aan het adres van Fatma Samoura (foto, links), een van FIFA's hoogste functionarissen. De 55-jarige Senegalese zou verre familie zijn van oud-spits El-Hadji Diouf, als ambassadeur verbonden aan het WK-bid van Marokko, en heeft dat niet gemeld. Samoura wordt er van beschuldigd de ethische code van de FIFA te hebben verbroken, omdat er sprake zou zijn van belangenverstrengeling.

De beschuldigingen worden afgedaan als 'vaag'. Samoura is zich er ten volle van bewust dat er een aanklacht aan zit te komen en weet naar eigen zeggen maar al te goed bij wie dit vandaan komt. 'Heel Senegal zal de ethische commissie van de FIFA uitlachen, iedereen in mijn land weet waar de roots van El-Hadji Diouf liggen.' De aantijgingen zouden bedoeld zijn om de WK-kandidatuur van Marokko te ondermijnen.

El-Hadji Douf, uitblinker van Senegal op het WK 2002 en voormalig spits van Liverpool, is als ambassadeur verbonden aan het WK-bid van Marokko.
El-Hadji Douf, uitblinker van Senegal op het WK 2002 en voormalig spits van Liverpool, is als ambassadeur verbonden aan het WK-bid van Marokko.

Degene die daar volgens bronnen van de BBC het meeste belang bij heeft, is voorzitter Gianni Infantino zelf. De Zwitserse opvolger van Sepp Blatter zou een sterke voorkeur hebben voor de Noord-Amerikaanse kandidatuur van Canada, Mexico en de Verenigde Staten, omdat een WK in die landen meer geld in het laatje brengt. Geld dat de FIFA goed kan gebruiken, na alle peperdure rechtszaken van de afgelopen jaren.

Na de hele serie schandalen als gevolg van de inval in een hotel in Zürich in mei 2015 en de door corruptie omgeven toewijzingen van de WK's van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar, beloofde de FIFA nog beterschap. Zo is het stemproces voor het WK 2026 volledig op de schop gegooid ten behoeve van transparantie. Tijdens het FIFA-congres in Moskou op 13 juni valt de beslissing over de toewijzing van dat toernooi.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.