Nu al ophef over WK 2026 door vermeend 'kansloos' bid Marokko

Reacties

Faouzi Lekjaâ, de voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond, heeft afgelopen week een brandbrief gestuurd naar FIFA-president Gianni Infantino. Hierin uit de bestuurder zijn ongenoegen over nieuwe eisen die zijn gesteld door de wereldvoetbalbond bij de toekenning van het WK 2026.

Nu al ophef over WK 2026 door vermeend 'kansloos' bid Marokko

Marokko is samen met Canada, Verenigde Staten en Mexico (deze landen hebben een 'triokandidatuur') in de race om over acht jaar de eindronde te organiseren. Op voorhand een historisch WK, want voor het eerst strijden 48 landen om de wereldtitel.

Lekjaâ geeft in zijn brief - die is uitgelekt via het Marokkaanse nieuwsmedium Le Desk en hier te lezen is - blijk van zijn verbazing over criteria die onlangs zijn aangepast. Omdat Marokko er wegens de beperkte tijd die rest tot de toewijzing op 13 juni nooit meer in staat is om daaraan te voldoen, vreest het in het nadeel te zijn ten opzichte van de concurrent.

In het kader van transparantie publiceerde de FIFA afgelopen week de bid books van beide kandidaten. 'De FIFA is in het verleden flink bekritiseerd voor de manier waarop de organisatoren werden gekozen', zei Infantino in een toelichting. 'Het was onze plicht om hiervan te leren en geen ruimte te laten voor enige subjectiviteit. We werken nu volgens de hoogste ethische standaarden.'

De komende maanden, tot de verkiezing, is de zogeheten '2026 Bid Evaluation Task Force' aan zet. Deze instantie zal de bid books nauwkeurig bestuderen en leden van het team zullen een kijkje nemen in Marokko, de Verenigde Staten, Mexico en Canada. De FIFA zal de data van deze bezoekjes communiceren, zoals het hele proces openbaar wordt gemaakt. Dat geldt óók voor de uitkomst van de evaluatie van het bid. De kandidaten krijgen op talloze vlakken scores toegekend. Marokko vreest nu op een aantal vlakken tekort te komen door de vermeende aangepaste criteria.

Steen des aanstoots
Lekjaâ schrijft in zijn brief aan Infantino onder meer dat de Marokkaanse bond pas op 14 maart het exacte scoringsysteem kreeg toegezonden van de FIFA, hoewel ze daar al op 6 december om had gevraagd. Vooral de aangepaste eisen met betrekking tot huisvesting en infrastructuur zijn een steen des aanstoots. Zo mag de reisafstand voor teams en scheidsrechters van het hotel naar het dichtstbijzijnde vliegveld niet meer dan negentig minuten zijn, iets dat eerst onduidelijk was, en blijkt de FIFA veel waarde te hechten aan het inwoneraantal van speelsteden - een vermeende indicator voor het vullen van de stadions. Het is nog niet bekend of de FIFA heeft gereageerd op het voorstel van Lekjaâ om het scoresysteem te herzien.

De bij de wereldvoetbalbond aangesloten bonden kennen de organisatie van het WK 2026 toe tijdens het 68ste FIFA-congres in Moskou. Dit gebeurt in het openbaar. Voorheen beslisten de leden van het uitvoerend comité achter gesloten deuren over de WK-gastheren, wat verhalen over corruptie in de hand werkte. Op 2 december 2010 gebeurde dat voor het laatst, toen Rusland en Qatar de organisatie van het toernooi van respectievelijk 2018 en 2022 kregen toegekend.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.