Nieuw CL-avontuur komt dichterbij voor Atalanta, opsteker voor Younes

Atalanta Bergamo heeft zondag optimaal geprofiteerd van het puntenverlies van achtervolger AS Roma. Door de zege bij Udinese kwam een nieuw Champions League-ticket weer een stap dichterbij voor de doelpuntenmachine van Italië. Bij Napoli greep Amin Younes als invaller zijn moment.

Udinese
Udinese
2 - 3
Atalanta Bergamo

In een Nederlands onderonsje had Atalanta het moeilijk tegen Udinese, de nummer vijftien van de Serie A. Bij de thuisploeg startten Bram Nuytinck en Eredivisie-bekende William Troost-Ekong. Bij Atalanta stond Hans Hateboer in de basis en zaten Marten de Roon en Robin Gosens op de bank. Zij zagen Duván Zapata al vroeg de score openen na een prachtige dieptepass van Alejandro Gómez. Dat betekende voor Atalanta doelpunt nummer 78 van dit seizoen. Nog nooit scoorde de club zo vaak in de Serie A.

Kevin Lasagna drong vervolgens al een keer aan voor Udinese en de waarschuwing kwam blijkbaar niet helemaal binnen bij de bezoekers. In de 31ste minuut klopte de aanvaller de defensie van Atalanta op snelheid en schoof hij de 1-1 binnen. Daar bleef het volgens trainer Gian Piero Gasperini van Atalanta te lang bij, want hij greep in de tweede helft in. Onder anderen De Roon en Gosens vielen in voor Hateboer en Mario Pasalic. Het was een andere invaller, Luis Muriel, die na zeventig minuten doelman Juan Musso aan de grond genageld liet staan met een prachtige vrije trap: 1-2.

Daarmee was Muriel nog niet klaar. Gómez legde de bal voor hem klaar en vanaf een meter of twintig haalde de Colombiaan uit. Weer kon keeper Musso niets anders dan kijken hoe de bal in zijn doel vloog. Op aangeven van Marvin Zeegelaar maakte Lasagna nog de 2-3. Met de ingevallen Hidde ter Avest in het veld kwam Udinese niet verder dan dat. Atalanta profiteerde optimaal van het puntenverlies van AS Roma op bezoek bij AC Milan (2-0) en staat nu liefst negen punten los van de nummer vijf. Een nieuw Champions League-avontuur komt daarmee dichterbij.

Napoli
Napoli
3 - 1
SPAL
SPAL

Napoli moest winnen in de wetenschap dat achtervolger AC Milan eerder op de dag AS Roma had verslagen en de achterstand dus voor even had verkleind. Aan de andere kant wilde Napoli het gat met nummer vijf Roma juist verkleinen. Dat lukte. Wie anders dan clubtopscorer aller tijden Dries Mertens zette Napoli al in de vierde minuut op voorsprong. Met een prachtige lob promoveerde hij een steekpass van Fabián Ruiz tot een doelpunt.

SPAL, de nummer negentien van Italië, beet echter van zich af en kwam na een half uur op gelijke hoogte via Andrea Petagna. Helaas voor de bezoekers zorgde José Callejón al snel voor een nieuwe voorsprong voor Napoli. Voor rust hoopte de thuisploeg nog op 3-1, maar een treffer van Lorenzo Insigne ging niet door wegens buitenspel. Die goal viel alsnog. In de tweede helft vielen met Arek Milik, Hirving Lozano en Amin Younes nog drie Eredivisie-bekenden in bij Napoli en Younes greep zijn moment. Kort na zijn invalbeurt zorgde de aanvaller koppend voor de 3-1 en daarmee zijn eerste treffer van het seizoen. Napoli bleef op de zesde plek en zag de achterstand op Roma verkleind worden tot drie punten.

Sassuolo
Sassuolo
3 - 3
Hellas Verona

Sofyan Amrabat hoopte met Hellas Verona in het spoor van AC Milan, Napoli en de Europese tickets te blijven door te winnen van Sassuolo, maar door dat plan ging in de extra tijd een streep. Met de Marokkaanse middenvelder in de basis schoot Darko Lazovic de bezoekers in de tweede helft op 0-1. Jérémie Boga zorgde voor een vliegensvlugge gelijkmaker en niet veel later stond het al 1-2 via Mariusz Stepinski. Via Matteo Pessina verdubbelden de bezoekers de marge, maar door goals van Boga en Rogerio eindigde het toch in een gelijkspel: 3-3.

Sampdoria
Sampdoria
1 - 2
Bologna
Bologna

Op bezoek bij degradatiekandidaat Sampdoria boekte Bologna de tiende zege van het seizoen. Mitchell Dijks en de ingevallen Jerdy Schouten konden pas in de tweede helft juichen. Na zeventig minuten ging de bal op de stip voor de bezoekers en schoot Musa Barrow raak. Kort daarna volgde de 0-2 al via Riccardo Orsolini. Verder dan de 1-2 van Federico Bonazzoli kwam Sampdoria niet. Stefano Denswil bleef op de bank bij de winnende ploeg.