Nice-speler krijgt voorwaardelijke celstraf na delen antisemitisch bericht

OGC Nice-verdediger Youcef Atal is schuldig bevonden aan het verheerlijken van terrorisme via een post op social media. De international van Algerije is veroordeeld tot acht maanden voorwaardelijke celstraf en een geldboete van 45 duizend euro. Atal hoeft dus niet de gevangenis in, hij werd eerder al geschorst door Nice en de Ligue 1.

Nice-speler krijgt voorwaardelijke celstraf na delen antisemitisch bericht
© Pro Shots

Aanleiding voor de straffen is een antisemitisch bericht dat Atal op zijn sociale media deelde na het uitbreken van de oorlog waarin Israël en Hamas verwikkeld zijn. Op Instagram deelde Atal een video van een Palestijnse predikant die het Joodse volk 'een donkere dag' toewenste. Eind oktober werd duidelijk dat Atal in ieder geval in 2023 niet meer zou voetballen in clubverband, maar de openbaar aanklager pakte de zaak ook op. In het nieuwe jaar kwam een rechtbank tot zijn uitspraak.

Atal verwijderde kort nadat de ophef was ontstaan de video van social media en bood zijn excuses aan. Deze excuses herhaalde hij voor de rechter. Atal zei dat hij de volledige video niet had bekeken en dat hij nooit een boodschap van haat zou steunen. Daarmee kon hij de rechter niet overtuigen, hoewel Atal een celstraf bespaard blijft.

Dit betekent dat de verdediger deze winter gewoon actief kan zijn op de Afrika Cup. Hij speelde dus niet meer voor Nice sinds 1 oktober, hij werd wel opgeroepen door de bondscoach van Algerije voor het Afrikaanse eindtoernooi. In oktober en november speelde Atal ook al interlands voor Algerije.

Mazraoui en El Ghazi
Atal was niet de enige voetballer die ophef veroorzaakte. Anwar El Ghazi werd ontslagen door FSV Mainz 05, terwijl Noussair Mazraoui pas bij de selectie van Bayern München mocht blijven na een gesprek met de clubleiding. El Ghazi en Mainz stonden in december voor de rechter, de uitspraak in die zaak volgt nog.

Bekijk hier al onze video's