Neymar nadert Pelé via beslissend doelpunt tegen Doan en consorten

Brazilië heeft maandagmiddag een moeizame oefenzege geboekt op Japan. Vier dagen na de 1-5 overwinning op Zuid-Korea won de ploeg van bondscoach Tite in Tokio met 0-1 van de mede-WK-ganger. Bij Japan bleef PEC Zwolle-verdediger Yuta Nakayama op de bank zitten, terwijl PSV-aanvaller Ritsu Doan zeventien minuten voor tijd inviel.

Japan
Japan
0 - 1
Brazilië
Brazilië

Zeven spelers behielden hun basisplek bij Brazilië ten opzichte van het duel met Zuid-Korea; Alisson Becker, Vinícius Júnior, Éder Militão en Guilherme Arana maakten hun entree in de opstelling. Brazilië had het een stuk lastiger dan donderdag. De Goddelijke Kanaries hadden weliswaar de controle over de wedstrijd, maar hadden tegen de hechte Japanse defensie moeite in de afrondende fase.

In de eerste helft vuurde Brazilië veertien doelpogingen af, waarvan er zes werden geblokkeerd door Japan. Doelman Shuichi Gonda bracht redding op schoten van Raphinha en Neymar, terwijl onder meer Lucas Paquetá en Fred niet de juiste richting meegaven aan hun pogingen. In de tweede helft veranderde het spelbeeld amper, maar een penalty bood uitkomst voor de bezoekers.

Kort na de invalbeurt van Doan ontving Richarlison in het zestienmetergebied een beuk van Wataru Endo. Arbiter Alireza Faghani liet de aanval even doorgaan en zag Brazilië de lat treffen, maar wees daarna toch naar de stip. Neymar zocht de linkerhoek uit en benutte zijn derde penalty in vijf dagen tijd. In de resterende dertien minuten waren er geen grote kansen voor beide ploegen.

Record in zicht
Met zijn doelpunt kwam Neymar weer iets dichter bij Braziliaans topscorer aller tijden Pelé. De aanvaller van Paris Saint-Germain staat op 74 doelpunten in Braziliaanse dienst; Pelé maakte er 77. Het lijkt een kwestie van tijd voordat Neymar de titel overneemt van de voetballegende.