Newcastle United, een Aldi-klant tussen de miljonairs

Reacties

Onze aandacht bij de Premier League-vooruitblik gaat dit keer uit naar de grote problemen bij Newcastle United. VI's Süleyman Öztürk over de man die voor alle frustratie zorgt op St. James' Park.

Newcastle United, een Aldi-klant tussen de miljonairs

De voetballers spelen uit angst liever niet in hun eigen stadion, de fans gaan met tegenzin naar de wedstrijden, de trainer wordt niet gesteund door de eigenaar, de eigenaar op zijn beurt probeert de club al jaren te verkopen, het contract met de trainer loopt aan het eind van dit seizoen af en de aanvoerder heeft de fans deze week nogmaals gesmeekt achter de club en het team te blijven staan. En oh ja, de club heeft in de eerste tien speelronden niet één keer gewonnen.

De hoogtepunten dit seizoen: in augustus een 0-0 uit bij Cardiff City, in september een 0-0 uit bij Crystal Palace en vorige week een 0-0 uit bij Southampton. Het avontuur in het toernooi om de League Cup duurde precies negentig minuten. Uit bij tweededivisionist Nottingham Forest werd in augustus met 3-1 verloren. Teleurstelling op teleurstelling op teleurstelling.

Welkom bij Newcastle United. Een prachtclub uit het noorden van Engeland die al jaren op koers ligt voor een totale ineenstorting. Het merkwaardige is dat The Magpies afgelopen seizoen als tiende eindigden in de Premier League. Al mag je dat aanduiden als ranglijstjournalistiek. Newcastle won vorig seizoen op de laatste speeldag verrassend met 3-0 van Chelsea. Anders was de club veertiende geworden.

Realiteit is dat Newcastle United de afgelopen tien jaar twee keer is gedegradeerd naar het Championship en vier keer bijna gedegradeerd is. Alleen tijdens het seizoen 2011/12 was Newcastle heel even de trotse uitdager uit het noorden. Manager Alan Pardew en hoofd scouting Graham Carr werden allebei beloond met een achtjarig contract. Dat was toen al krankzinnig en met terugwerkende kracht blijft de vraag: welke gek verzint zoiets eigenlijk? Daarmee kom je uit bij het probleem van Newcastle United. Bij Mike Ashley.

Ashley is het type eigenaar dat zo trots is op zijn eigen gelijk dat hij met zijn daden, of eerder het gebrek daaraan, willens en wetens alles en iedereen mee de afgrond in sleept. Het type dat kalm een halve liter bier achterover tikt en rustig kijkt hoe zijn eigen tent afbrandt.

Mike Ashley kijkt toe vanaf de hoofdtribune op St. James' Park.
Mike Ashley kijkt toe vanaf de hoofdtribune op St. James' Park.

Newcastle United wordt kapot gemaakt door een opportunist met geld die weigert zijn centen in de selectie en de club te steken. Het transfersaldo afgelopen zomer was plus negen miljoen euro. Alarmerend omdat iedereen die de selectie doorneemt, zich zal afvragen: wie houdt de club in de Premier League? Fulham gaf als gepromoveerde club meer dan honderd miljoen uit aan nieuwe spelers, Huddersfield Town ruim zeventig miljoen en Brighton bijna negentig miljoen. Allemaal concurrenten voor wat je als een omgedraaide titelrace kunt beschouwen. Nergens is de strijd tegen degradatie zo zenuwslopend als in Engeland. Omdat de verschillen zo klein zijn, omdat de gevolgen bij slecht beleid desastreus kunnen zijn en omdat elke penningmeester in de Premier League zich als Dagobert Duck voelt. Het geld blijft maar komen.

Alan Shearer mocht deze week zijn beklag doen in de lokale krant. De oud-spits, ex-trainer en inmiddels beroepsmatig Ashley-criticus gaat in de uitzendingen van Match of the Day steeds ongelukkiger kijken. Bijna altijd worden de duels van Newcastle tegen het einde van het programma uitgezonden. Geen goed teken. In de lokale krant riep Shearer: 'Het probleem? Rafa Benítez moet in de Aldi shoppen!' Zo verwoordde hij in één zin het gevoel van veel Geordies. Compleet machteloos zien zij hun club steeds verder afglijden, terwijl niemand precies weet waar de ellende gaat eindigen.

Al hoeven ze niet ver te zoeken naar hun toekomstbeeld. Aartsrivaal Sunderland speelt in de League One nadat het twee keer op rij degradeerde. Op het programma vandaag: Plymouth Argyle-uit.

Newcastle United
Newcastle United
1 - 0
Watford
Watford
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.