Negatief record Bayern in finales bij verlies op Wembley

Bayern München kan zaterdag op Wembley de eerste club worden die zes keer ten onder ging in de finale van het grootste Europese toernooi voor clubteams. Net als Juventus en Benfica was Der Rekordmeister vijf keer verliezend finalist in de Champions League/Europa Cup I.

Negatief record Bayern in finales bij verlies op Wembley

Champions LeagueIn de Champions League, het toernooi dat zijn intrede deed in het seizoen 1992/93 als vervanger van de Europa Cup 1, speelde Bayern München vier keer de eindstrijd. Drie van de vier finales gingen verloren, terwijl de Duitse grootmacht ook twee keer mistastte in een Europa Cup I-finale.

Dat Bayern niet gelukkig is in de eindfase van de Champions League bleek de laatste jaren. Vorig seizoen ging de ploeg van trainer Jupp Heynckes ten onder na het nemen van strafschoppen tegen Chelsea, terwijl twee jaar daarvoor de finale onder het bewind van trainer Louis van Gaal werd verloren van Internazionale (2-0).

De meest pijnlijke nederlaag werd echter in het seizoen 1998/99 geleden. In Camp Nou stond Bayern München tegen Manchester United tot het einde van de officiële speeltijd met 1-0 voor, maar treffers van Ole Gunnar Solskjær en Teddy Sheringham in de extra tijd gooiden roet in het eten van de Duitsers.

Waar de kampioen van de Bundesliga regelmatig het onderspit delft, heeft de tegenstander van komende zaterdag in de finale van het miljoenenbal een maximale score. Borussia Dortmund speelde een keer de Champions League-finale en wist die ook direct te winnen. Ten koste van titelverdediger Juventus waren Die Borussen in 1997 met 3-1 te sterk.

Europa Cup IIn tegenstelling tot de negatieve score in de Champions League, heeft FC Hollywood een positieve balans in de Europa Cup I. Van de vijf finales werden er drie gewonnen en ging de rijke club uit München twee keer ten onder.

De Engelse clubs blijken het grootste obstakel voor Bayern. Van de vijf verloren finales in de Champions League/Europa Cup I gingen er drie verloren tegen een club uit de Premier League. In 1982 was Aston Villa de betere, terwijl Manchester United en Chelsea in 1999 en 2012 de hoofdprijs pakten ten koste van Bayern München.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen