Nederlandse Europa League-twist ook in Spanje nieuws

Reacties

Vrijdagmiddag vindt er topoverleg plaats over de te nemen beslissingen over Europees voetbal, promotie en degradatie, nu duidelijk is geworden dat er tot zeker 1 september niet gevoetbald kan worden in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. De onderbroken competitie is ook in het buitenland groot nieuws. De Spanjaarden Adrián Dalmau van FC Utrecht en Pol Llonch van Willem II rekenen voor komend seizoen allebei op Europees voetbal.

Nederlandse Europa League-twist ook in Spanje nieuws
© Pro Shots

Willem II staat momenteel vijfde in de Eredivisie, met een voorsprong van drie punten op FC Utrecht. Die club heeft echter met een beter doelsaldo een wedstrijd minder gespeeld. Bovendien had Utrecht zich geplaatst voor de bekerfinale tegen Feyenoord, die vanwege de coronacrisis ook niet door kon gaan. Nu is het maar zeer de vraag welke club van de KNVB de Europa League in mag. Ingewijden in Zeist weten al dat de Tilburgers met het Europese ticket aan de haal zullen gaan.

Dalmau, spits van Utrecht, hoopt op een andere uitkomst. 'Niet spelen toe september is een zeer drastische beslissing', zegt hij in gesprek met Marca. 'Ik had gedacht aan wedstrijden achter gesloten deuren, net zoals ze in Duitsland gaan doen, hier dertig kilometer verder. Ik denk dat dit ook het eerlijkste zou zijn. De bekerfinale? We weten niet wat er gaat gebeuren. Het is een moeilijke kwestie. Ik hoop in ieder geval dat we toestemming krijgen om de Europa League in te gaan.'

Dat zou dan ten koste moeten gaan van Willem II. Dat ziet Llonch dan (natuurlijk) weer niet zitten. 'De beslissing van de overheid heeft me verrast', zegt hij. 'In de afgelopen weken begon het aantal geïnfecteerde personen juist te dalen. Bovendien had de Eredivisie een plan opgesteld om weer terug te keren. Ik begrijp niet dat in landen waar het veel slechter gaat wordt overwogen om weer te spelen, maar hier niet. Maar voetbal is op dit moment natuurlijk niet het belangrijkste. We zullen zien hoe er gereageerd gaat worden, maar ik vertrouw erop dat wij een ticket voor de Europa League zullen krijgen.'

Een andere Spanjaard in Nederlandse dienst, Autor Cantalapiedra, streed met FC Twente tegen degradatie. 'Voor ons als club komt het niet zo slecht uit dat de competitie niet wordt uitgespeeld, maar ik wilde spelen', benadrukt hij. 'Toch was ik niet verrast door het nieuws. Nederland is heel streng.' Twente staat op dit moment veertiende in de Eredivisie, met slechts een punt meer dan nummer zestien Fortuna Sittard.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.