Nederland is zeker nog niet af van Frankrijk in coëfficiëntenstrijd

Reacties

Nederland staat er goed voor in de strijd om plek vijf op de UEFA-coëfficiëntenlijst, maar dat met FC Twente de eerste club dreigt te worden uitgeschakeld is wel slecht nieuws. Zeker omdat Frankrijk wel hard op weg is om met al zijn clubs aan de groepsfase te beginnen.

Nederland is zeker nog niet af van Frankrijk in coëfficiëntenstrijd
© Pro Shots

Waar nummer zeven Portugal met Arouca en Vitória Guimarães al twee clubs kwijtraakte in de voorronde van de Conference League, zag Frankrijk tot nu toe alleen Olympique Marseille sneuvelen in de voorronde van de Champions League. De nummer drie van de Ligue 1 stroomde echter automatisch door naar de groepsfase van Europa League, een uitweg die ook PSV heeft mocht het onverhoopt misgaan tegen Rangers FC.

In de play-offs van de Conference League is het echter do or die voor alle deelnemers. Wat dat betreft zijn de ontwikkelingen van donderdagavond niet hoopgevend. Twente heeft na de 5-1 nederlaag tegen Fenerbahçe een wonder nodig om niet net als vorig seizoen te stranden op de drempel van de groepsfase. En AZ moet na het 1-1 gelijkspel tegen SK Brann volgende week vol aan de bak in Noorwegen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Frankrijk kan in de coëfficiëntenstrijd iets rustiger achterover leunen, omdat Lille zijn eerste wedstrijd vanavond wel won. Dat ging tegen NK Rijeka wel met de nodige moeite, want Marco Pasalic zette de Kroaten nog wel op voorsprong. Lille knokte zich daarna nog terug (2-1) en heeft zo een goede uitgangpositie voor volgende week, als het zich als laatste en zesde Franse club kan plaatsen voor een Europese groepsfase.

Do 24 aug. 2023

Do 31 aug. 2023

In dat geval zou Frankrijk zes clubs hebben om punten te sprokkelen, tegenover (waarschijnlijk) maximaal vier voor Nederland. Enig voordeel is dat de score van de Nederlandse clubs door vijf wordt gedeeld en die van de Franse clubs door zes. Portugal lijkt met slechts vier van de zes deelnemers op dit moment geen concurrent, al lijkt Sporting Braga het land wel een bonuspunt te bezorgen in de Champions League.

Door de zege van Ajax en de gelijke spelen van PSV en AZ breidde Nederland zijn voorsprong op Frankrijk deze week voorlopig nog uit. Met een totaalscore van 0,4 punt groeide de voorsprong naar ruim 1,7 punten. Daarbij moet worden aangetekend dat de Fransen verzekerd zijn van de bonuspunten die RC Lens en Paris Saint-Germain krijgen voor plaatsing voor de CL-groepsfase. PSV moet ervoor zorgen dat Nederland deze dubbele bonus ook krijgt.

UEFA-coefficiëntenlijst per 24/8

# Land 2023/24 Totaal Clubs
5. Nederland 2,700 54,000 5/5
6. Frankrijk 1,666 52,247 6/6
7. Portugal 2,166 47,482 4/6
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.