Twente wacht na rode kaart schier onmogelijke opgave tegen Fenerbahçe

De Conference League-droom van FC Twente lijkt – net als vorig jaar – te stranden op de drempel van de poulefase. Donderdagavond was Fenerbahçe in Istanbul met 5-1 te sterk, waardoor volgende week in de Grolsch Veste een mirakel nodig is voor een plek in het hoofdtoernooi. Het kantelpunt was een rode kaart voor Youri Regeer op slag van rust.

Fenerbahçe
Fenerbahçe
5 - 1
FC Twente
FC Twente

De nederlaag was onnodig, want Twente liet zich aanvankelijk niet van de wijs brengen in de Turkse metropool. De bezoekers werden ook niet bepaald vanaf de eerste minuut in een wurggreep genomen – zo fel als het publiek was, zo tam waren de spelers van de thuisploeg. Na twintig minuten was de eerste grote kans ook meteen raak. Manfred Ugalde raakte eerst de paal, maar had het geluk dat de rebound zo voor zijn voeten viel, de spits scoorde in een zo goed als leeg doel.

Mooi kon amper twee minuten later nóg mooier worden: doelman Irfan Egribayat had een poging van Ugalde niet echt onder controle, maar hield in tweede instantie wel Michel Vlap van scoren af. Even later was het aan de overkant raak, een treffer die letterlijk en figuurlijk uit de lucht kwam vallen. Jayden Oosterwolde deed zijn ex-club pijn door binnen te koppen. Die vlotte gelijkmaker was wél een problematisch moment voor de ploeg uit Enschede, die het daarna moeilijk had.

En ze zouden het de hele avond moeilijk houden, met dank aan een onbesuisd moment van linksback Regeer enkele minuten voor de thee. Voor een wilde charge kreeg hij aanvankelijk de gele kaart, maar arbiter Andy Madley kwam na een bezoekje aan de monitor tot de terechte conclusie dat rood hier op zijn plaats was. Er was geen vuiltje aan de lucht aan de oevers van de Bosporus, maar op slag kantelde de wedstrijd. Twente haalde de rust in ondertal nog wel vrij gemakkelijk met 1-1.

In de tweede helft was het spelbeeld snel duidelijk: de Turken kwamen, de Tukkers gingen in de achteruit. Dat ging een kwartier goed en toen volgde de rekening. Een knappe aanval eindigde bij Sebastian Szymanski, de Pool trof Twente in het hart. Op de eerste dreun volgde tot overmaat van ramp ook bijna meteen een tweede: Irfan Kahveci liet Lars Unnerstall kansloos: 3-1. Fenerbahçe bleef dominant en scoorde nog eens.

Een kwartier voor tijd was het opnieuw een knappe aanval van de Turken die een doelpunt inleidde. Edin Dzeko – dat de Bosniër inviel voor Michy Batshuayi onderstreept de sterke selectie van de geel-blauwen – stelde andermaal Kahveci in staat om te scoren. In de blessuretijd maakte invaller Mats Rots (17) een jeugdigheidsfoutje in de zestien. De resulterende strafschop werd benut door Dusan Tadic, die ook een verleden bij Twente heeft.

Zodoende moest Unnerstall donderdag een handvol keer vissen. Volgende week heeft Twente één van de grootste comebacks in de Nederlandse voetbalgeschiedenis nodig om de poulefase nog te bereiken.