Nederland is cruciale coëfficiëntenplek kwijt na zeperd Club Brugge

Reacties

Nederland heeft donderdag een flinke dreun gekregen op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA. Door de klinkende zege van Red Bull Salzburg op Club Brugge neemt Oostenrijk de belangrijke elfde plaats over.

Nederland is cruciale coëfficiëntenplek kwijt na zeperd Club Brugge
Red Bull Salzburg
Red Bull Salzburg
4 - 0
Club Brugge
Club Brugge

De kans dat Oostenrijk in de knock-outfase over Nederland heen zou gaan, was groot. Oostenrijk had namelijk maar 0,183 punt minder op de ranglijst, waardoor een gelijkspel van Salzburg of Rapid Wien, dat tegen Internazionale speelt, voldoende zou zijn. Door de winst van Salzburg heeft Oostenrijk nu 0,217 punt meer, aangezien een zege twee punten oplevert die worden gedeeld door het totale aantal deelnemers, in dit geval vijf. Een eventueel gelijkspel van Ajax over twee weken bij Real Madrid is dus net niet genoeg om dat te overbruggen. Rapid Wien speelt later op de donderdagavond, om 21.00 uur, de return tegen Inter, waardoor de Oostenrijkse voorsprong nog groter kan worden.

Het is voor Nederland erg belangrijk om dit seizoen op de elfde plaats op de coëfficiëntenranglijst te eindigen. In dat scenario mag de Eredivisie-kampioen van 2019/20 rechtstreeks de Champions League in - op voorwaarde dat de Champions League-winnaar van 2020 zich ook via de reguliere competitie heeft gekwalificeerd voor het miljardenbal. In theorie kan Ajax er in de Champions League nog voor zorgen dat Nederland alsnog als elfde eindigt, maar dan moet het Oostenrijkse succes in de Europa League ook meevallen.

Land 2018/19 Totaal Actieve teams
11. Oostenrijk 5.800 30.850 2/5
12. Nederland 6.800 30.633 1/5

Zeperd
Waar Club Brugge in de heenwedstrijd nog trots was op de comeback tegen Salzburg (2-1) was het in Oostenrijk na 45 minuten huilen met de pet op voor de Belgen, waar Stefano Denswil, Ruud Vormer en Sofyan Amrabat in de basis stonden. Salzburg scoorde in de eerste helft namelijk drie keer. Kort nadat Munas Dabbur een penalty miste, schoot Xaver Schlager van afstand hard raak. Ruim tien minuten later combineerde Patson Daka met Marin Pongracic en maakte hij er 2-0 van. Vlak voor rust was Daka nog een keer trefzeker nadat Schlager knap wegdraaide en zijn ploeggenoot bediende.

Club ging na rust nog dapper op zoek naar de aansluitingstreffer en dwong Salzburg bij vlagen terug op de eigen helft. Het doelpunt ook echt maken bleek een lastiger karwei. De Belgen faalden vaak bij de eindpass en de beste kans van Wesley, die net naast schoot, was ook een van de enige. Aan de andere kant was Daka dicht bij zijn derde goal van de avond en maakte Dabbur er uiteindelijk in de extra tijd nog 4-0 van. Club Brugge is de vierde Belgische club die dit seizoen strandt in Europa.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Red Bull Salzburg
Meer over Red Bull Salzburg
Meer Club Brugge
Meer over Club Brugge
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.