Keizer baalt van misser Dost, Arsenal herstelt zich van horroravond

Sporting Portugal is in eigen land al niet meer serieus in de race voor de landstitel en moet nu ook de eindzege in de Europa League vergeten. De ploeg van Marcel Keizer werd donderdag met tien man uitgeschakeld door een duidelijk sterker Villarreal. Arsenal maakt nog wél kans op de Europese prijs: de ploeg van Unai Emery stelde orde op zaken tegen BATE Borisov.

Villarreal
Villarreal
1 - 1
Sporting Lissabon

Keizer wachtte met Sporting een lastige klus na de 0-1 nederlaag in eigen huis van vorige week. Villarreal begon ook sterk en kreeg kansen. Zo moest keeper Romain Salin redding brengen op een poging van Gerard Moreno en schoot Pablo Fornals net naast. Richting de rust had Salin opnieuw een antwoord, nu kreeg Miguelón de kans. Toch was het Sporting dat daarna tegen de verhoudingen in de leiding nam. Sterspeler Bruno Fernandes kon plots op het doel af na een kapitale blunder van Villarreal-verdediger Funes Mori en bleef koel: 0-1.

Zodoende ging Sporting met een fijn gevoel de kleedkamer in, maar daarvan was kort na rust al weinig meer over, toen Jefferson in de vijftigste minuut zijn tweede gele kaart kreeg voor een overtreding op Miguelón. Vervolgens was het met tien man volop tegenhouden voor de Portugezen. De formatie van Keizer hield lang stand, tot Fornals de bal met nog tien minuten op de klok raak schoot: 1-1.

Bas Dost liep gefrustreerd over het veld. De Nederlandse spits werkte hard, maar werd lange tijd niet in stelling gebracht door zijn ploeggenoten. Diep in blessuretijd kreeg Dost toch nog dé kans om Sporting naar de volgende ronde te schieten. De aanvaller werd bij de tweede paal gevonden door Bruno Fernandes, maar raakte de bal verkeerd, waardoor zijn volley alleen maar teleurstelling opleverde. Door deze misser is er een einde gekomen aan het Europese avontuur van Keizer en Sporting.

Arsenal
Arsenal
3 - 0
Bate Borisov

Arsenal verloor vorige week met 1-0 van BATE Borisov en had in het eigen Emirates Stadium dus wat goed te maken. Dat moest gebeuren zonder Alexandre Lacazette, die in Wit-Rusland een elleboogstoot uitdeelde en door een directe rode kaart donderdag een schorsing uitzat. Mesut Özil mocht zowaar weer eens in de basis beginnen en de Duitser zag zijn ploeg al in de vierde minuut op voorsprong komen. Zakhar Volkov zette zijn voet tegen de voorzet van Pierre-Emerick Aubameyang en maakte een ongelukkige eigen goal.

Stephan Lichtsteiner voorkwam kort na deze meevaller voor Arsenal de gelijkmaker van Stanislav Dragun, door de inzet van de middenvelder net voor de doellijn weg te halen, en vervolgens ging de thuisploeg op zoek naar meer. Arsenal was sterker dan BATE en de verdiende 2-0 viel zes minuten voor rust, toen Shkodran Mustafi het kopduel won bij een hoekschop van Granit Xhaka. In de zoektocht naar een tegentreffer kwam Aleksandr Hleb een klein kwartier na rust als invaller in de ploeg van BATE. De voormalig middenvelder van Arsenal werd met een warm applaus verwelkomd door de fans van the Gunners.

Kort na de entree van Hleb liep Arsenal verder uit. Weer was het raak na een corner van Xhaka: ditmaal kopte Sokratis Papastathopoulos binnen. De verdediger was op (ongeveer) hetzelfde moment als Hleb ingevallen en maakte 226 seconden na zijn entree zijn eerste goal ooit in het Emirates Stadium. Arsenal speelde de wedstrijd na de treffer van Sokratis rustig uit en gaf geen serieuze kansen weg aan BATE. De ploeg van Emery blijft daardoor dromen van een Europese hoofdprijs.

Eintracht Frankfurt
4 - 1
Sjachtar Donetsk

Jetro Willems en Jonathan de Guzman begonnen op de bank bij Eintracht Frankfurt, dat vorige week met 2-2 gelijkspeelde tegen Shakhtar Donetsk en er dus goed voorstond voor de return in eigen huis. De Duitsers kwamen donderdagavond de 23ste minuut op voorsprong via Luka Jovic en vijf minuten later verdubbelde Sébastien Haller met een benutte strafschop de marge.

Frankfurt leek zo een gemakkelijke avond tegemoet te gaan, maar via de aansluitingstreffer van Júnior Moraes ('62) werd het toch nog spannend. Kevin Trapp zag er bij deze goal erg ongelukkig uit. Even later had de doelman van Frankfurt wél geluk, toen een schot van Marlos buiten zijn bereik op de lat uiteen spatte. Willems werd als vervanger voor Sebastian Rode in de ploeg gebracht en met de Nederlander binnen de lijnen raakte Shakhtar nóg eens de lat, nu via Taison, voordat Haller met de 3-1 (uit een counter) een einde maakte aan alle onzekerheid. Vlak voor tijd kwam het slotakkoord op naam van invaller Ante Rebic.

Napoli
Napoli
2 - 0
FC Zürich
FC Zürich

Napoli zat dankzij een 3-1 overwinning in Zwitserland al op rozen en verbeterde zijn uitgangspositie in de thuiswedstrijd via Simone Verdi. De aanvaller zette zijn ploeg kort voor rust op voorsprong met een fraaie volley bij de tweede paal. Dat was direct de beslissing, want Napoli was veel sterker dan Zürich en hoefde zich dan ook geen zorgen te maken over een Zwitserse comeback. Een kwartier voor tijd maakte Adam Ounas (de man van de prachtige assist bij de openingstreffer) er 2-0 van en daarmee was het laatste beetje verzet van Zürich definitief gebroken.