Nederland heeft hulp Ajax weer nodig door zege Salzburg

Reacties

Nederland is ondanks de kwartfinaleplaats van Ajax in de Champions League nog niet verzekerd van de elfde plaats op de UEFA-coëfficiëntenlijst, en dus zeer waarschijnlijk een direct CL-ticket voor de landskampioen in het seizoen 2020/21. Red Bull Salzburg zorgde er donderdag met een overwinning op Napoli voor dat Oostenrijk ons weer voorbij is, zij het nipt. Wel is de achtste finale van de Europa League het eindstation voor Salzburg.

Nederland heeft hulp Ajax weer nodig door zege Salzburg
Red Bull Salzburg
Red Bull Salzburg
3 - 1
Napoli
Napoli

Napoli bewees het Nederlandse voetbal vorige week een goede dienst door Salzburg in Italië met 3-0 te verslaan. Arek Milik opende destijds op aangeven van Dries Mertens de score. Ook tijdens de return was de ex-Ajacied er weer vroeg bij. Na onnodig balverlies van de Oostenrijkers was het uiteindelijk de Poolse spits die met een halve omhaal de bal van dichtbij binnen schoot: 0-1.

De treffer betekende goed nieuws voor de elfde positie van Nederland op de coëfficiëntenlijst, aangezien Salzburg nu vijf keer moest scoren om nog door te bekeren in de Europa League en Oostenrijk zo aan nóg meer punten voor de UEFA-lijst te helpen. Negen minuten later maakte Munas Dabbur die missie ietsje minder onmogelijk, nadat Allan de bal zomaar had ingeleverd.

Napoli-middenvelder Allan hielp Red Bull Salzburg wel erg goedkoop aan de gelijkmaker.
Napoli-middenvelder Allan hielp Red Bull Salzburg wel erg goedkoop aan de gelijkmaker.

Salzburg had daarna maar één goal nodig om Nederland in ieder geval voor even van de elfde plaats te stoten, aangezien een overwinning omgerekend 0,4 punten oplevert voor de coëfficiëntenlijst. Het scheelde echter niet veel of het had weer opnieuw kunnen beginnen. Doelman Alexander Walke verslikte zich na rust bijna in een voorzet van Mertens, die andere ex-Eredivisionist bij Napoli.

Daarna was het de Oostenrijkse kampioen die aandrong. Trainer Marco Rose gaf zijn ploeg nog eens een extra impuls door na een uur Fredrik Gulbrandsen in te brengen. De Noorse spits scoorde dit seizoen al vier keer in de Europa League en voegde daar zes minuten na zijn entree opnieuw een treffer aan toe door een voorzet van Andreas Ulmer achter keeper Alex Meret te werken.

CL-ticket
Voor Napoli was het geen reden in paniek te raken, maar het betekent wel dat Ajax in de kwartfinale van de Champions League minimaal een keer gelijk moet spelen om de nipte voorsprong van Oostenrijk weer ongedaan te maken. Lukt dat niet, dan eindigt Nederland het seizoen als nummer twaalf en is de kampioen van 2020 sowieso niet rechtstreeks geplaatst voor de Champions League.

De schade valt te overzien. Napoli zorgde er wel voor dat Salzburg geen vervolg gaf aan het succes van vorig seizoen, toen het de halve finale van de Europa League bereikte. Zo is ook de laatste Oostenrijkse club uitgeschakeld en heeft Ajax vrij spel met het oog op de coëfficiëntenlijst. Nederland mag dus blijven dromen van een rechtstreeks CL-ticket, daar veranderde de late 3-1 van Christoph Leitgeb niets aan.

Stand UEFA-coëfficiëntenlijst 

Positie Land 2018/19 Totaal
11. Oostenrijk 6,200 31,250
12. Nederland 7,400 31,233

Elfde plek levert vrijwel zeker een direct CL-ticket voor de landskampioen van 2021 op. Dat wil zeggen: als de winnaar van de Champions League zich ook in eigen land heeft geplaatst voor het miljardenbal, wat in de praktijk vrijwel altijd gebeurt.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.