Chelsea heeft zich in Kiev met speels gemak geplaatst voor de kwartfinale van de Europa League. Valencia kwam in Krasnodar erg goed weg dankzij Gonçalo Guedes.

Dinamo Kiev
0 - 5
Chelsea
Chelsea

Chelsea freewheelt door de Europa League en spaart daarbij nog altijd meestal zijn grootste sterren. Manager Maurizio Sarri deed na de 3-0 thuiszege ook bij de return geen beroep op Eden Hazard. Tegen Dinamo Kiev hadden de Engelsen de creatieve impulsen van de linksbuiten ook helemaal niet nodig. In de vijfde minuut nam Olivier Giroud het laatste beetje hoop bij de Oekraïners op een stunt al weg door de bal binnen te tikken bij een corner.

Het werd de avond van Giroud, die zich dit seizoen bij Chelsea ontpopt heeft tot Mister Europa League. Op aangeven van Marcos Alonso zorgde de spits in de 33ste minuut al voor de 0-2. Het was al zijn achtste goal in zijn zeven Europa League-optredens dit seizoen. Niemand scoorde dit voetbaljaar vaker in het tweede toernooi van Europa. Bij de derde goal was zijn rol minder prominent. Giroud gaf de bal handig mee aan Callum Hudson-Odoi en uit de voorzet van de tiener tikte Alonso de bal gretig binnen: 0-3.

Dinamo Kiev kreeg wel kansen, maar het zat de thuisploeg dan vaak ook niet mee. Zo raakte Sergiy Sydorchuk de paal en werden twee treffers terecht afgekeurd wegens buitenspel. Chelsea had veel minder moeite de kansen te benutten, met name dankzij Giroud. De concurrent van Gonzalo Higuaín maakte in de 59ste minuut zijn derde doelpunt van de avond door raak te koppen uit een vrije trap van Willian. Vervolgens ging de voet van het gaspedaal met het oog op de Premier League-wedstrijd van komende zondag tegen Everton. Wel kwam er nog een 0-5 dankzij Hudson-Odoi, die scoorde na een perfecte pass van Giroud.

Krasnodar
Krasnodar
1 - 1
Valencia
Valencia

Na de 2-1 nederlaag in Estadio Mestalla wist Krasnodar dat het in eigen huis moest winnen om zich bij de laatste acht in de Europa League te kunnen voegen. De druk rustte voor een groot deel op de schouders bij spits Ari, de ex-AZ'er die dit seizoen in totaal op negen treffers stond. De return tegen Valencia werd een nachtmerrie voor de 33-jarige aanvaller, die na een halfuur al geblesseerd uitviel.

Krasnodar had moeite om kansen te creëren, maar voerde de druk in de tweede helft wel aardig op. Lang leek het goed te gaan voor Valencia, dat in de slotfase gokte op de counter en rekende op de snelheid van Guedes en Rodrigo. Maar met de haven in zicht ging het door een wondergoal alsnog mis voor Los Che. De negentienjarige Shapi Suleymanov ging vanaf rechts naar binnen en knalde de bal met zijn linker in de verre kruising. De jonge aanvaller maakte in de vorige ronde ook al de beslissende goal tegen het Bayer Leverkusen van Peter Bosz.

Suleymanov leek opnieuw de held van de avond te worden, maar hij eindigde in tranen. Bij het slotoffensief van Valencia maakte Guedes zijn status als topaankoop eindelijk waar met pas zijn tweede goal van het seizoen. De Portugees bleef kalm in het strafschopgebied en knalde in de 93ste minuut de 1-1 binnen.

Lees hieronder het verslag van het duel tussen Red Bull Salzburg en Napoli, dat voor Nederland belangrijk was met het oog op de coëfficiëntenlijst.