Nederland en Argentinië kennen elkaar goed, magische WK-grens Oranje

Reacties

Voor de zoveelste keer komt het Nederlands elftal Argentinië tegen op een WK, VI zet enkele cijfers en feiten op een rij.

Nederland en Argentinië kennen elkaar goed, magische WK-grens Oranje
© Pro Shots
Nederland
Nederland
ns
2 - 2
Argentinië
Argentinië

• Het duel met Argentinië wordt het 55ste WK-duel in de historie van Oranje en liefst de zesde WK-wedstrijd tegen Argentinië. Slechts één keer ging een WK-duel met Argentinië verloren, de verliesbeurt in 2014 na strafschoppen niet meegerekend. Iedereen weet uiteraard dat die ene verliespartij in de finale van het WK 1978 was.

Nederland tegen Argentinië

WK Ronde Uitslag
1974 Groepsfase 4-0
1978 Finale 1-3
1998 Kwartfinale 2-1
2006 Groepsfase 0-0
2014 Halve Finale 0-0, verlies na strafschoppen
--- Vriendschappelijk ---
1974 - 4-1
1979 - 0-0, verlies na strafschoppen
1999 - 1-1
2003 - 1-0

• Na de vrijdag is Argentinië het land dat Nederland het vaakst trof op WK's. Als er echter wordt gewonnen van de Argentijnen, wordt alles (waarschijnlijk) weer gelijkgetrokken in de halve finale. De kans is groot dat net als in 1998 Brazilië wordt getroffen in de halve eindstrijd als de kwartfinale tegen Argentinië gewonnen wordt. Ook tegen de Brazilianen staan we op dit moment op vijf WK-wedstrijden.

• Mocht Nederland goed scoren tegen Argentinië, komt een magische grens in de buurt. Oranje heeft nog zes doelpunten nodig om zich bij de Club van Honderd te voegen. Slechts zeven landen scoorden minimaal honderd keer op WK's, Engeland en Spanje werden tijdens dit WK de nieuwste leden van de club.

Land Goals
1. Brazilië 236
2. Duitsland 232
3. Argentinië 144
4. Frankrijk 129
5. Italië 128
6. Spanje 108
7. Engeland 103
8. Nederland 94
9. Uruguay 89
10. Hongarije 87

• Qua statistieken is het een belangrijk WK voor Daley Blind, die zijn honderdste interland kan spelen. De wedstrijd tegen Argentinië wordt – als hij speelt uiteraard – zijn 99ste in dienst van Oranje. Een eventuele halve finale zou dus een mijlpaal betekenen voor de linksback. Met speelminuten tegen Argentinië zou hij qua WK-duels (12) op gelijke hoogte komen met Jan Jongbloed, Johan Neeskens en Dennis Bergkamp.

• Een andere mooie mijlpaal is er hoogstwaarschijnlijk vrijdag al voor Frenkie de Jong. De middenvelder van Barcelona staat tegen Argentinië voor zijn vijftigste interland.

• Aangezien de inmiddels fitte Memphis Depay ook op een basisplaats kan rekenen tegen Argentinië, kruipt Barcelona als werkgever van Oranje-internationals richting het podium. Op dit moment speelden spelers van Barça 112 wedstrijden voor Oranje op EK's en WK's, spelers in dienst van Feyenoord kwamen tot een aantal van 115. Met speeltijd voor Memphis en Frenkie de Jong zou Barça op 114 duels op eindtoernooien uitkomen, in de huidige selectie kan alleen reservekeeper Justin Bijlow het aantal van Feyenoord nog omhoog schroeven. Misschien als invallende keeper voor een penaltyserie?

Totaal aantal interlands per club
Op EK's en WK's

Club Interlands (waarvan op WK's)
Ajax 253 (155)
PSV 168 (94)
Feyenoord 115 (84)
Barcelona 112 (48)
AC Milan 53 (25)

• Met zijn WK-goal tegen de Verenigde Staten wipte Memphis definitief over Klaas-Jan Huntelaar heen op de eeuwige topscorerslijst. Hij stond ruim vijf maanden (172 dagen) zij aan zij met Huntelaar op de topscorerslijst, maar sinds afgelopen zaterdag staat hij in zijn eentje op de tweede plek. De weg naar topscorer Robin van Persie (vijftig doelpunten) bestaat uit nog eens zeven goals.

Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO. Nu 50% korting op VI PRO. De eerste 3 maanden voor slechts €4,99

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.