Nationale WK-pispaal van Brazilië krijgt acht jaar later groots afscheid

Reacties

Fred heeft afscheid genomen als voetballer. De 38-jarige spits werd in de nacht van zaterdag op zondag (Nederlandse tijd) op grootse wijze uitgezwaaid door de supporters van Fluminense, de club waar hij 271 wedstrijden voor speelde. Acht jaar geleden werd Fred nog een stuk minder gewaardeerd in Brazilië.

Nationale WK-pispaal van Brazilië krijgt acht jaar later groots afscheid
© Pro Shots

Op 8 juli 2014 kwam Brazilië in de geschiedenisboeken terecht met een wedstrijd waar men nu liever niet aan herinnerd wordt. Duitsland, dat uiteindelijk ook wereldkampioen werd, won in de halve finale van het WK in Brazilië met liefst 7-1 van het gastland. Het werd een ongekende afstraffing in Belo Horizonte. Brazilië moest het in die wedstrijd stellen zonder sterspeler Neymar. Zonder hem was de ploeg tandeloos.

Fred startte voor de halve finale al in alle WK-wedstrijden van Brazilië en scoorde één keer, in de laatste groepswedstrijd tegen Kameroen. De spits viel toch vooral op vanwege zijn ongeluk in de punt van de aanval. Veel Braziliaanse fans zagen hem als een slap aftreksel van vroegere topspitsen als Ronaldo en Adriano. Terwijl Duitsland bezig was geschiedenis te schrijven met de 7-1 tegen Brazilië, floten de fans van het gastland Fred bij ieder balcontact uit. Na het WK stopte de aanvaller als international.

Fred en Oscar treuren tijdens Brazilië-Duitsland.
Fred en Oscar treuren tijdens Brazilië-Duitsland.

Tranen vloeiden na de wedstrijd tegen Duitsland. Acht jaar later deden ze dat opnieuw, maar om een andere reden. De 38-jarige Fred nam rond de competitiewedstrijd tegen Ceará afscheid. Hij verving na 78 minuten Germán Cano om nog een paar minuten als voetballer mee te maken. Zijn club Fluminense won met 2-1, waarna Fred op grootse wijze werd uitgezwaaid. Toen de spits het publiek toesprak, kon hij zijn tranen niet bedwingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'Ik had beloofd dat ik niet zou huilen, maar dat is niet gelukt', zei Fred na de wedstrijd tegen Braziliaanse media. 'Ik wil gewoon mijn dankbaarheid tonen richting de club en deze supporters. Dit is de meest menselijke club waar ik ooit voor heb gespeeld. We hebben successen gekend, ik heb goals gemaakt. Maar Fluminense maakte het meest indruk op me op momenten dat het minder ging, als ik wilde opgeven. Dan stond iedereen klaar om me te steunen.'

Verschillende oud-ploeggenoten spraken zich uit over Fred. 'Dit is een speciale dag voor jou. Gefeliciteerd met wat je allemaal hebt bereikt in je carrière. Het was een eer om deel uit te mogen maken van jouw geschiedenis', schreef Neymar. 'Je verdient het beste, Fred. Eeuwige captain, idool en vriend. Je bent een voorbeeld voor ons allemaal', voegde Thiago Neves toe.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

© Pro Shots
© Pro Shots
© Pro Shots
Bekijk hier al onze video's
Meer Fluminense
Meer over Fluminense
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.