Go Ahead laat in spektakelstuk gouden kans liggen om stevig in te lopen

Go Ahead Eagles heeft maandagavond zeer kostbaar puntenverlies geleden in de Keuken Kampioen Divisie. In een speelronde waarin de ploeg van Kees van Wonderen gouden zaken had kunnen doen, werd een 0-2 voorsprong verspeeld tegen hekkensluiter FC Den Bosch. Pas diep in de blessuretijd voorkwamen de bezoekers een nederlaag.

We volgen in dit overzicht de ontwikkelingen in de dertigste speelronde van de Keuken Kampioen Divisie op de voet. De wedstrijden Jong AZ - Jong Ajax (2-1), Jong FC Utrecht - Jong PSV (1-6) en NEC - FC Volendam (1-0) werden twee weken geleden al afgewerkt.
FC Den Bosch
3 - 3
Go Ahead Eagles

Lange tijd leek er niets aan de hand voor Go Ahead. De bezoekers openden al zeven minuten de score via een heerlijk schot van afstand van Bas Kuipers. Na een half uur tikte Giannis Botos de 0-2 binnen en leek een probleemloze avond aanstaande voor Go Ahead, zeker ook omdat de ploeg uit Deventer te boek staat als een clean sheet-machine.

Niets bleek minder waar. Dankzij een rake penalty van Jizz Hornkamp verkleinde FC Den Bosch na 62 minuten de achterstand. Het was Antoine Rabillard die een overtreding had gemaakt op Kevin Felida. Go Ahead raakte niet echt in paniek, kreeg via de gewilde Sam Beukema ook kansen op 1-3, maar helemaal rustig zal Van Wonderen niet in de dug-out hebben gezeten.

Met reden, want een kleine tien minuten voor tijd kwam FC Den Bosch door een eigen goal van Jeroen Veldmate naast de bezoekers. Diezelfde Veldmate veroorzaakte niet veel later een strafschop. Hornkamp velde het vonnis en leek daarmee een stuntzege in te luiden. Door een eigen goal van Jorn van Hedel redde Go Ahead in de blessuretijd echter alsnog een punt. Toch zal het gelijkspel aanvoelen als een nederlaag. De achterstand op nummer twee De Graafschap bedraagt immers zes punten, waar dat er vier hadden kunnen zijn. Zoals bekend promoveert de toptwee naar het hoogste niveau.

FC Dordrecht
1 - 0
Telstar
Telstar

Telstar had voor rust het betere van het spel tegen FC Dordrecht en was enkele keren dicht bij de 0-1, maar een directe rode kaart van Cas Dijkstra hielp de bezoekers uiteraard niet. De middenvelder beging een overtreding op Adnan Ugur.

Ook na de hervatting stichtte Telstar geregeld gevaar. Het was echter FC Dordrecht dat via een kopbal van Kevin Jansen het verschil maakte. Zelfs een grootscheeps slotoffensief mocht niet baten voor Telstar. Voor de bezoekers is de nederlaag uiteraard een fikse streep door de rekening met het oog op een play-offoptreden.

NAC Breda
NAC Breda
3 - 1
De Graafschap

De thuiszege van NAC op De Graafschap betekende het einde van een periode van drie weken waarin het eigenlijk maar over één man ging: Seuntjens. De spits van De Graafschap maakt na dit seizoen de gevoelige overstap naar NAC Breda, iedereen vroeg zich af hoe hij het zou gaan doen tegen zijn toekomstige werkgever, maar na tien minuten gaf hij een passend antwoord door de bal via het been van Colin Rösler binnen te schieten.

En dat na een roerige periode. Drie weken geleden maakte VI bekend dat de spits van De Graafschap (geboren en getogen in Breda) na dit seizoen de overstap zou gaan maken naar NAC. Daar ging The Seun of God even later bij ESPN uitgebreid op in: hij bevestigde de interesse én het feit dat hij wel openstond voor een transfer naar zijn jeugdliefde.

Saillant, aangezien NAC een van de belangrijkste concurrenten is van De Graafschap, in de strijd om de directe promotieplekken. Seuntjens ging diep door het stof voor zijn geflirt, maar dat weerhield hem er niet van om een dag na die excuses toch een contract te tekenen in het Rat Verlegh Stadion. Daarop besloot De Graafschap-trainer Mike Snoei hem zijn aanvoerdersband af te pakken, terwijl voorzitter Martin Mos via Twitter nog een zeer opmerkelijke sneer uitdeelde aan NAC-trainer Maurice Steijn.

Het gedoe zorgde voor een extra pikant sausje over de toch al beladen topper, die uiteindelijk werd gewonnen door NAC. De goal van Seuntjens was de 1-1, nadat De Graafschap-keeper Rody de Boer na exact één minuut blunderde door een schot van Robin Schouten in zijn eigen doel te slaan. Kort na de pauze tikte Rösler de 2-1 binnen na een indraaiende vrije trap, voordat Mounir El Allouchi het schitterende slotakkoord verzorgde: hij ramde de bal in de kruising. Door de 3-1 overwinning doet NAC weer volledig mee in de strijd om de bovenste twee plekken, die rechtstreekse promotie naar de Eredivisie betekenen.

Roda JC Kerkrade
3 - 1
SC Cambuur
SC Cambuur

SC Cambuur had zondag de mogelijkheid om héél goede zaken te doen in de strijd om het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie. Almere City FC verloor vrijdag namelijk van MVV Maastricht en concurrent De Graafschap had toen nog de lastige uitwedstrijd tegen NAC Breda voor de boeg. Voor aanvang van NAC Breda - De Graafschap had de formatie uit Leeuwarden dus een voorsprong van negen punten kunnen nemen op de Superboeren.

Dat lukte echter niet. In een duel vol kansen stond het vizier bij de koploper niet op scherp en was het Erik Falkenburg die na 32 minuten de 1-0 voor Roda JC verzorgde. Via onder anderen Robert Mühren, Ragnar Oratmangoen, Michael Breij en Mees Hoedemakers kreeg SC Cambuur volop kansen om de gelijkmaker te noteren, maar het was steeds 'net niet' voor de Friezen. Hoedemakers schoot twintig minuten voor tijd tegen de buitenkant van de paal en een kwartier voor tijd was het juist de binnenkant van de paal die Mühren van scoren afhield.

De bal ging er maar niet in voor SC Cambuur en tien minuten voor tijd trad een stokoude voetbalwet in werking. Als 'ie aan de ene kant niet valt... Het was Patrick Pflücke die aan de andere kant wel het net vond en de wedstrijd leek te beslissen met de 2-0. Vijf minuten later was het dan eindelijk Mühren die wél het net wist te vinden met zijn 27ste goal van het seizoen, maar juist toen SC Cambuur op jacht ging naar de gelijkmaker scoorden de Limburgers weer. In een flipperkastsituatie was het Kees Luijckx die het laatste tikje gaf en de eindstand op 3-1 bepaalde.

Excelsior
Excelsior
0 - 3
Helmond Sport

Excelsior blijft kwakkelen in de Keuken Kampioen Divisie. In de laatste tien duels werd zesmaal tegen puntenverlies aangelopen en zondagmiddag ging het ook mis tegen Helmond Sport. Topscorer Elías Már Ómarsson breidde zijn doelpuntloze periode maar weer eens uit.

Ómarsson schoot dit seizoen uit de startblokken en stond na drie wedstrijden al op zeven goals. De IJslander bleef scoren voor Excelsior en voerde lange tijd de topscorerslijst aan, maar inmiddels dateert zijn laatste goal van tien wedstrijden geleden, tegen TOP Oss (23 januari). Zijn situatie is tegenwoordig dusdanig vertroebeld, dat hij op de bank begon tegen Helmond. Hij viel na een uur in.

Ook tegen Helmond lukte het de spits niet om tot scoren te komen, hoewel hij vlak voor tijd nog een grote kopkans kreeg. Toen stond de uitclub al op voorsprong, Dean van der Sluys schoot van afstand raak in de 58ste minuut. Nadat Orhan Dzepar met een schot de paal had geraakt, viel de 0-2 alsnog in de slotfase. Excelsior-verdediger Robin van der Meer liet zich simpel aftroeven en Jordy Thomassen schoot op mooie wijze raak. Het verzet van de thuisclub brak daarmee definitief, waarna Helmond via Arno Van Keilegom zelfs nog uitliep naar een ruimere marge. De Belg schoot van afstand via de paal raak.

FC Eindhoven
0 - 0
TOP Oss
TOP Oss

Het lukte FC Eindhoven en TOP Oss niet om een heel boeiende wedstrijd op de mat te leggen. Dat terwijl de teams ergens voor streden. De thuisclub wacht nog altijd op de eerste zege van het nieuwe jaar en boekte al dertien duels op rij geen zege. TOP had juist zijn laatste twee duels in winst omgezet en bij het voortzetten van die goede reeks mag de club heel stiekem en heel stilletjes denken aan een plek in de play-offs.

De eerste helft in Brabant was niet bijster interessant, tot het allerlaatste moment. Vlak voor het fluitsignaal voor de rust haalde Mart Remans een inzet van Eindhoven van de lijn. Ook in de tweede helft zat het venijn in de staart, maar een goal van Cas Peters werd afgekeurd wegens een vleugje van buitenspel. Zodoende blijft de Eindhovense reeks zonder zege intact en moet TOP pas op de plaats maken aan de bovenkant van de KKD-middenmoot.

MVV Maastricht
2 - 0
Almere City FC

SC Cambuur lijkt in de Keuken Kampioen Divisie te zijn ontsnapt en stevent af op rechtstreekse promotie. De strijd om plek twee wordt daardoor nog interessanter en Almere City meldde zich de laatste weken nadrukkelijk in deze slag. Door de nederlaag tegen MVV kan nummer twee De Graafschap uitstekende zaken doen in de KKD, maar ook NAC Breda zal zijn kans ruiken.

Voor Almere City ging het in Maastricht mis in de slotfase. Kort nadat John Yeboah namens de uitclub de lat had geraakt, scoorde Sven Blummel met een inzet van afstand. Acht minuten voor tijd duwde Joy-Lance Mickels met een handig wippertje Almere City dieper het moeras in.

Uitgerekend in speelronde 30 staan concurrenten De Graafschap en NAC tegenover elkaar en dus gaat een team sowieso profiteren van de misstap van Almere City. De Graafschap kan uitlopen, NAC krijgt de kans om in punten gelijk te komen met de nummer drie van de KKD. Niet alleen vanwege de promotiestrijd is deze wedstrijd pikant, de transfersoap rond Ralf Seuntjens heeft de boel extra op scherp gezet.

N.E.C.
N.E.C.
1 - 0
FC Volendam
FC Volendam

Het duel in De Goffert was er eentje tussen de nummers zes en zeven van de KKD, twee ploegen die al zo goed als zeker zijn van een play-offticket. Ze konden dus allebei vrijuit voetballen, maar toch ging er een hoop mis. NEC was desondanks de betere ploeg, wat leidde tot de 1-0 van Elayis Tavsan, die een vrije trap schitterend binnenschoot.

De Nijmegenaren bleven de betere ploeg en kregen voldoende kansen op meer, maar gescoord werd er uiteindelijk niet meer. Tegenvaller voor de Nijmegenaren was overigens het uitvallen van Rens van Eijden: de aanvoerder moest al vroeg naar de kant nadat hij vol door zijn enkel was geklapt.

Jong AZ
Jong AZ
2 - 1
Jong Ajax
Jong Ajax

De 'kleine kraker' tussen de beloften van AZ en Ajax werd een prooi voor de Alkmaarders. En dat terwijl de talenten uit Amsterdam (met bekende namen als Kjell Scherpen, Kenneth Taylor en Brian Brobbey in de basis) nog de leiding hadden genomen via Naci Ünüvar. Daarvoor had AZ al wel een paar goede kansen gekregen, bijvoorbeeld via Zakaria Aboukhlal, maar pas vlak na de 0-1 was het raak via Jelle Duin.

Ook na die 1-1 waren de betere kansen voor de thuisploeg, al raakte Sontje Hansen nog wel de paal namens de bezoekers. Jong AZ kreeg uiteindelijk toch loon naar werken toen Kenzo Goudmijn de bal van net buiten de zestien binnenschoot. Hij bezorgde de ploeg van trainer Michel Vonk daarmee de volle buit.

Jong FC Utrecht
1 - 6
Jong PSV
Jong PSV

Ook op Sportpark Zoudenbalch troffen twee beloftenteams elkaar, maar dat werd een veel eenzijdiger duel dan de hierboven genoemde wedstrijd. De Eindhovenaren deelden namelijk een ongekend pak slaag uit. Al in de derde minuut opende Shurandy Sambo de score, nog voor rust stond het 0-3 via schitterende goals van Joël Piroe en Fodé Fofana, die met een omhaal doel trof.

Laatsgenoemde was na een uur weer trefzeker met een fraai wippertje, tussendoor had Tijn Daverveld met het hoofd al voor de 0-4 getekend. Mohamed Mallahi deed nog wel wat terug namens Jong FC Utrecht, maar het slotwoord was voor invaller Johan Bakayoko, die met zijn eerste goal voor Jong PSV de eindstand bepaalde.